Hlavní obsah

Jiný vzduch v současném českém i zahraničním surrealismu

Právo, Kateřina Farná

Při slově surrealismus se většině vybaví neskutečné výjevy Salvadora Dalího. Jak ale vypadá tvarosloví toho současného českého, navíc vystaveného konkurenci zahraničních autorů? Podobné otázky byly motivací kurátorů výstavy v pražské Staroměstské radnici. Dostala název Jiný vzduch a potrvá do 4. dubna.

Foto: Archiv výstavy

Kateřina Piňosová: Sběračka pylů (2004) (výřez)

Článek

Expozice, zahrnující přes 400 obrazů, kreseb, fotografií, koláží a objektů od sedmdesátky tvůrců, se zaměřuje na posledních dvacet let. Její rozdělení do několika částí – první je věnována zázračnosti v realitě, druhá komunikaci, třetí patří citu a osudu, lásce a smrti, sklepní prostory zase plní dokumentace toho, jak vzniká samo dílo – má divákovi usnadnit orientaci ve změti tak velkého (možná zbytečně) počtu děl.

Role jednoho z kurátorů se ujal světoznámý filmař a výtvarník Jan Švankmajer, jehož díla zde samozřejmě nemohou chybět. Jako novinku představuje tajemné objekty, které vznikly za pomoci přírody. A to doslova. „Je to mé společné dílo s karlovarským vřídelním pramenem. Jsou to nalezené předměty, na něž jsem nechal působit vřídelní vodu,“ prozradil autor.

Foto: Archiv výstavy

Kateřina Piňosová: Sběračka pylů (2004)

Mezi dalšími autory jsou Albert Marenčin, Přemysl Martinec, Alena Nádvorníková, Kateřina Piňosová, Eva Švankmajerová, ze zahraničí pak Francouzka tureckého původu Ody Sabanová nebo Kathleen Foxová z Británie.

Zajímavým rukopisem září obrazy Kateřiny Piňosové, autorky hlavního motivu výstavy s názvem Sběračka pylů. Piňosová zde přesvědčivě zastupuje proud magie v realitě, silně ovlivněný přírodou.

„Vždycky jsem viděla jinou dimenzi reality a měla jiný pohled na svět. Pozorovala jsem různé bytosti, které se mnou komunikovaly, a já jsem je postupně začala portrétovat,“ říká.

V rámci doprovodného programu se budou konat filmové večery v Ponrepu či autorská čtení v Literární kavárně Řetězová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám