Hlavní obsah

Německá herečka Diane Krugerová byla hvězdou zahájení festivalu Berlinale

– Berlín
Právo, Věra Míšková

Zasněžená, mrazivá i větrná německá metropole vybízí v těchto dnech ideálně k návštěvě kina. Dobrý čas pro festival, v jehož vyhřátých kinosálech lze až do příští neděle sledovat příběhy z celého světa včetně teplých – a leckdy v pravém i přeneseném slova smyslu pořádně horkých míst.

Foto: ČTK/AP

Německá herečka a hollywoodská star Diane Krugerová jako filmová Marie Antoinetta.

Článek

Při čtvrtečním slavnostním zahájení se po červeném koberci, nataženém před Berlinale Palastem, promenádovaly domácí celebrity i mezinárodní hvězdy. Vynikající britský režisér Mike Leigh přivedl do paláce a pak na pódium skutečně reprezentativní porotu: nadšený potlesk sklidily herečky Charlotte Gainsbourgová i domácí Barbara Sukowa, šarmem okouzlil americký herec Jake Gyllenhaal, respekt vyvolává účast francouzského režiséra Françoise Ozóna i íránského Asghara Farhadiho, jehož film Rozchod Nadera a Simin loňské Berlinale vyhrál.

Největší hvězdou večera pak byla německá rodačka a hollywoodská star Diane Krugerová (asi nejvíc utkvěla v paměti rolí Bridget Von Hammersmarckové v Tarantinových Hanebných panchartech), která doprovodila francouzského režiséra Benoita Jacquota. V jeho filmu Sbohem, královno z prvních dnů francouzské revoluce hraje Marii Antoinettu. A svou krásou „naživo“ okouzlila berlínské publikum možná víc než v královském kostýmu na plátně.

Foto: ČTK/AP

Německá herečka a hollywoodská star Diane Krugerová na zahájení Berlinale.

Jacquot podává v tomto zahajovacím filmu obraz posledních dnů vlády Ludvíka XVI. bezprostředně před a po pádu Bastily 14. července 1789.

Děj se odehrává ve Versailles a nejmladší dcera Marie Terezie a manželka Ludvíka XVI. Marie Antoinetta je tu viděna pohledem své mladé předčitatelky, kterou ztvárnila Léa Seydouxová (nedávno jsme ji viděli ve filmech Půlnoc v Paříži nebo Mission Impossible: Ghost Protocol).

„Je vždycky zvláštní hrát historickou postavu, protože každý člověk o ní má svou vlastní představu a herec ví, že se nemůže trefit do všech,“ řekla novinářům Krugerová a dodala, že natáčení filmu o později popravené francouzské královně bylo velmi emotivní.

Film však až k popravě zdaleka nedojde, takže se dá říci, že kdo má mezery v dějepise, toho se osud filmové Marie Antoinetty příliš citově nedotkne.

Režisér, jehož předchozí film Villa Amalia soutěžil před třemi lety na festivalu v Karlových Varech, si Diane Krugerovou vybral mimo jiné proto, že je stejného věku, jako byla v roce 1789 Marie Antoinetta.

Její pleť a krása královnu velmi připomíná

„Její pleť a krása francouzskou královnu velmi připomíná. Myslím, že diváci si od tohoto filmu už těžko budou umět představit Marii Antoinettu jinak než v podobě, kterou jí dala Diane,“ řekl Jacquot a dodal, že i když Krugerová není zdaleka první herečka, která ji ztvárnila, jde o to, že tento film je výrazně jiný než všechny předchozí.

„Nevyprávíme její životní příběh, jen jeho velmi krátký úsek. A na rozdíl od všech klišé o tom, že byla nejfrivolnější a nejvíc extravagantní královnou v historii, ji chceme vidět i z té dramatičtější a tragičtější stránky,“ prohlásil Jacquot.

Film Sbohem, královno, který uvidíme v Česku od 12. dubna, zároveň odstartoval hlavní soutěž. V ní bude do 19. února soupeřit o Zlatého a Stříbrné medvědy s dalšími sedmnácti celovečerními hranými filmy.

Jako další soutěžní byl v pátek uveden francouzsko-senegalský film rodilého Pařížana Alaina Gomise nazvaný Dnes. Je to příběh muže, který opustil Ameriku, aby se vrátil do rodného Senegalu.

Reklama

Související články

Meryl Streepovou ocení na Berlinale

Americká herečka Meryl Streepová obdrží na letošním filmovém festivalu Berlinale čestného Zlatého medvěda. Toto prestižní ocenění se uděluje za celoživotní...

Výběr článků

Načítám