Hlavní obsah

Dolní oblast Vítkovic vstává z mrtvých, v plynojemu zazpívá Nohavica s filharmonií

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společný koncert Jaromíra Nohavici a Janáčkovy filharmonie bude první akcí ve zrekonstruovaném plynojemu areálu tzv. Dolní oblasti Vítkovic. Písničkář zde svůj unikátní koncert 8. května odehraje bez nároku na honorář. Dostat se tam ale nebude jednoduché - vstup bude umožněn pouze partnerům Dolní oblasti, kteří zaplatí minimální členský poplatek 10 tisíc korun. Koncert se ale má ještě na podzim opakovat pro širší veřejnost.

Foto: Aleš Honus , Právo

Jaromír Nohavica

Článek

Druhou velkou kulturní akcí v plynojemu bude v květnu zahajovací koncert festivalu Janáčkův máj a největší zatěžkávající zkoušku areál s vysokými pecemi a plynojemem zažije v červenci, kdy se zde uskuteční jedenáctý ročník přestěhovaného festivalu Colours of Ostrava.

Přestože Dolní oblast Vítkovic se pro návštěvníky otevře už 1. května, možnost vidět poprvé zrekonstruovaný plynojem bude až o týden později. Plynojem ale ještě nebude zkolaudovaný pro plné využití a bude zatím jen ve zkušebním provozu.

S nápadem na zahájení nové éry Dolní oblasti Vítkovic koncertem Jarka Nohavici přišel sám písničkář při jednom z rozhovorů s architektem Josefem Pleskotem, podle jehož projektu se plynojem už několik měsíců mění na multifunkční halu s kapacitou 1500 míst.

Jak upozornit na nový ostravský kulturní stánek

„Je to výborný nápad, jak upozornit na nový ostravský kulturní stánek. V této chvíli je projekt ve stadiu příprav partitur a to, co jsem slyšel, zní velice neotřele. Přístup aranžérů je velice originální. Ti, kteří budou mít možnost navštívit 8. května plynojem, si určitě přijdou na své,“ uvedl šéf pořadatelské agentury Petarda Production Petr Šiška, jenž se na přípravě koncertu podílí.

Šanci vidět květnový Nohavicův koncert ale budou mít jen ti, kteří splní poměrně náročnou podmínku. Sdružení Dolní oblast Vítkovic totiž v pátek odstartovalo v souvislosti s velkolepým otevřením plynojemu partnerský program pro veřejnost. Lidé zapojení do programu získají volné vstupy do všech expozic v Dolní oblasti Vítkovic, VIP vstupenky na kulturní akce a další výhody. „Prvním koncertem, kam lze zdarma přijít v případě, že se lidé zapojí do partnerského programu, je právě avizované vystoupení Nohavici a Janáčkovy filharmonie,“ dodal ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovic Petr Koudela.

Foto: Vítkovice Machinery Group

Pohled na Dolní oblast Vítkovic

Vstupenku tak získá jen ten, kdo zaplatí minimální členský poplatek 10 tisíc korun, může si ale zvolit i jakoukoliv vyšší částku. Peníze, které Dolní oblast Vítkovic získá od členů svého fan-klubu, poslouží zejména na úhradu velmi nákladného provozu této atrakce.

Největší letošní akcí ve Vítkovicích bude jedenáctý ročník festivalu Colours of Ostrava. Pořadatelé slibují, že v sousedství vysokých pecí budou připraveny nové zelené plochy, které pojmou až dvakrát více diváků než původní festivalový areál v centru Ostravy.

„Děláme všechno pro to, aby to byl nejlepší festival v republice,“ uvedla ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová. Zatím bylo potvrzeno, že na Colours zazpívají Björk či Bobby McFerrin a zahrají kapely Animal Collective, Parov Stelar, Tamikrest či Kronos Quartet. Na počátku března chtějí pořadatelé představit podrobnější informace k tomu, jak přesně to bude letos na Colours vypadat a kde budou umístěny jednotlivé koncertní scény.

Foto: Vítkovice Machinery Group

Vizualizace plynojemu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám