Hlavní obsah

Lucie Bílá si zkusila vyrobit sošku Českého lva

– Praha
Novinky, Michaela Cmíralová a Karolína Vrbasová

Vyhlášení výročních filmových cen Český lev 2011 se blíží, slavnostní večer odstartuje už 3. března. Speciálně pro tuto příležitost probíhá každým rokem odlévání křišťálových sošek Českých lvů v nižborských sklárnách. To, že takovou sošku vyrobit není snadné, si vyzkoušela i zpěvačka a moderátorka letošních výročních filmových cen Lucie Bílá.

Lucie Bílá o výrobě sošky Českého lva Video: Novinky

 
Článek

Vytvoření jedné sošky trvá přibližně deset hodin, proto celý proces výroby startuje už začátkem prosince. Sošky se vyrábí z olovnatého křišťálu, který se rozehřívá v peci při teplotě tisíc sto stupňů Celsia. Po vytažení z pece se křišťál ochlazuje v chladicí peci, kde je dva dny, aby se odstranilo pnutí materiálu a bylo možné ho vybrousit. Pokud by brusič s materiálem pracoval za tepla, soška by se roztrhla.

Foto: Novinky

Výroba sošky Českého lva v nižborské sklárně.

Poté, co jsou vybroušeny všechny plošky je soška vykoupána v kyselině, čímž se docílí jejího průzračného lesku. Ani teď ale výroba není u konce. Některé z plošek totiž nemají být lesklé, ale matné. Aby se dosáhlo tohoto efektu natřou se vybrané části sošky kaučukovým lakem a vybarví v pískovací kabině.  Na závěr se soška umyje v horké vodě a lev je téměř hotov.

Ve finále nastupuje malířka, která roztokem zlata a štětečkem vymaluje nápis Český lev 2011.

Sošek se vyrobí kolem třiceti

Soutěžních kategorií je šestnáct, sošek se ale musí vyrobit o něco víc. Ne v každé kategorii je totiž jen jeden oceněný. „Ani my do poslední chvíle neznáme přesné počty sošek, které budou předány. Odhadujeme, že by nám jich mělo vystačit třicet. Ale finální číslo známe až poté, co akademie rozhodne o vítězích. Až v tu chvíli, tedy pár dní před udělováním cen, můžeme na sošky dopsat názvy kategorií,“ vysvětluje postup Jiří Rückl, prezident Rückl Crystal.

Po slavnostním večeru se sošky vítězům zabaví

Po slavnostním předání se vítězové musí se svými soškami ještě na nějakou chvíli rozloučit. Druhý den po předávání jsou totiž všichni lvi odvezeni zpět do nižborské sklárny, kde se na ně teprve dodatečně vypískují jména jejich výherců a zároveň se i vyzlatí celý štítek v čele lva. Teprve teď je práce na soškách opravdu u konce.

„Například Ivan Trojan nechal sošku věnovat své manželce, a tak bylo na lva vypsáno ne jeho jméno, ale jméno jeho paní,“ vypráví Jiří Rückl.

Foto: Novinky

Lucie Bílá se pustila do výroby sošek Českého lva.

 Lucie Bílá vyráběla lvy

Předávání filmových cen bude na začátku března moderovat zpěvačka Lucie Bílá. Do Nižboru se přijela podívat na odlévání spolu s duchovním otcem Českých lvů Petrem Vachlerem. Lucie si tu vyzkoušela, co to vlastně obnáší takovou sošku vyrobit.

„Je to těžká práce a je u toho vážně vedro. Já jsem zkoušela dva a ty se mi nepovedli a třetího už mi do ruky nedali. Mohla bych ho uháčkovat, ale ze skla ho nevyrobím,“ řekla zpěvačka Lucie Bílá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám