Hlavní obsah

Ringo Starr vzpomínal na poslední koncert Beatles

Právo, Šárka Hellerová a Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předposlední lednový den proběhlo v tichosti kulaté výročí jedné důležité akce v hudební historii. Poslední koncert legendární skupiny Beatles.

Foto: Universal Music

Ringo Starr chtěl být na posledním koncertu Beatles odveden policií. Nepovedlo se mu to.

Článek

Britský zpěvák Ringo Starr propagoval zrovna na britské rozhlasové stanici Sirius XM své čerstvé album nazvané Ringo 2012. Při té příležitosti na to, jak to bylo s koncem koncertní kariéry jeho původní kapely, zavzpomínal. V pořadu posluchačům řekl, že prvotním záměrem muzikantů bylo uspořádat na rozloučenou velký koncert pod egyptskými pyramidami.

Měla to být tečka za existencí čtveřice, tečka, která v době vymýšlení koncertu byla spíše tušená, nikoli jasná. Je ovšem pravda, že Beatles v té době již několik měsíců nekoncertovali, pouze nahrávali alba.

Poslední koncert na střeše společnosti Apple

„Chtěli jsme, aby se náš poslední koncert uskutečnil pod egyptskými pyramidami nebo u kráteru sopky na Havaji. Vymysleli jsme i jiná úžasná řešení, padala řada nápadů na místa, kde by se mohl uskutečnit, ale nakonec jsme zahráli na střeše,“ vzpomněl tehdejší bubeník Beatles Ringo Starr.

Poslední vystoupení slavné čtyřky se uskutečnilo na střeše londýnské centrály společnosti Apple Corporation 30. ledna 1969. V dubnu následujícího roku skupina oznámila, že definitivně končí.

Starr dodal, že mu bylo líto, že jej policie ze střechy nestáhla násilím. „Přijela s úkolem naše vystoupení přerušit. Já jsem začal ječet, provokoval jsem je a nutil je k tomu, aby si pro mě přišli a stáhli mě ze střechy dolů. Bylo by to skvělé ukončení naší kariéry, ale policajti se na mě vykašlali.“

Policie koncert přerušila po dvaačtyřiceti minutách s tím, že jde o rušení veřejného klidu. Na hluk si totiž předtím stěžovali nájemníci okolních bytů i úředníci z okolních kanceláří.

Reklama

Související témata:

Související články

Beatles jsou v Americe nejlepší na vinylech

Klasické dílo liverpoolských Beatles Abbey Road (1969) se loni stalo nejprodávanějším vinylovým albem ve Spojených státech. Nahrávka, na jejímž obalu jsou...

Výběr článků

Načítám