Hlavní obsah

Filmové Berlinale zahájí snímek o francouzské revoluci

Právo, Věra Míšková

Versailles, červenec 1789. Ve Francii ještě vládne Ludvík XVI., ale revoluce je na spadnutí. Její první dny zachycuje film francouzského režiséra Benoit Jacquota Sbohem, královno, který ve čtvrtek večer zahájí 62. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně, a zároveň jeho hlavní soutěž. U nás ho uvidíme od 12. dubna.

Foto: Berlinale

Diane Krugerová hraje v zahajovacím filmu Sbohem, královno Marii Antoinettu.

Článek

Soutěž pak nabídne do 19. února celkem 18 filmů, které budou usilovat o Zlatého medvěda za nejlepší film a Stříbrné medvědy v dalších kategoriích. Rozhodovat o tom bude mezinárodní porota, kterou povede britský režisér Mike Leigh.

Mezi soutěžními filmy je i snímek Královská aféra režiséra Nikolaje Arcela, který ho natáčel v Kroměříži, Ploskovicích, Českém Krumlově, na zámku Kačina, v Doksanech, Ledči nad Sázavou a Praze v ColloredoMansfeldském paláci. Přibližuje zřejmě největší milostnou aféru dánských dějin, která se odehrála na začátku 70. let 18. století mezi německým lékařem krále Kristiána VII. Johanem Struenseem a anglickou princeznou Karolinou Matyldou Hannoverskou. V Česku se bude hrát od 12. dubna.

Královské aféře budou konkurovat například americký film Jayne Mansfield’s Car, který natočil herec Billy Bob Thornton, italský Cesare deve morire (Cézar musí zemřít) bratří Paola a Vittoria Tavianiových, adaptace Maupassantova románu Bel Ami s Robertem Pattinsonem, Umou Thurmanovou, Kristin ScottThomasovou a Christinou Ricciovou, která jde do českých kin 22. března. Prostor dostaly i filmy z Brazílie, Číny, Indonésie či Senegalu.

Největší hvězdou letošního Berlinale bude Meryl Streepová. Převezme Zlatého medvěda za celoživotní dílo a uvede svůj nejnovější film Železná lady (u nás od 1. března), v němž ztvárnila britskou premiérku a je za to nominována na Oscara. Mimochodem je to její již 17. nominace, z toho dvě – za Sophiinu volbu a Kramerová vs. Kramer – proměnila.

Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně daleko a V zemi krve a medu

Z oscarových adeptů se návštěvníci festivalu mohou těšit také na film Stephena Daldryho Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně daleko (zde od 1. dubna) s Tomem Hanksem, který je další očekávanou hvězdou Berlinale stejně jako Salma Hayeková, Ewan McGregor či Angelina Jolie. Ta představí svůj režijní debut In The Land Of Blood And Honey (V zemi krve a medu), který se odehrává za války v bývalé Jugoslávii.

Letošní Berlinale uvede jediný český film. V prestižní sekci Fórum se představí Příliš mladá noc v Praze žijícího slovinského režiséra Olma Omerzy. Vypráví o dvou dvanáctiletých chlapcích a jejich prvním setkání s láskou a sexualitou. V Česku ho uvidíme od 22. března.

Tři japonští režiséři představí na Berlinale své filmy o následcích březnového zemětřesení a následné vlny tsunami včetně havárie jaderné elektrárny ve Fukušimě. Snímek Jaderný národ je portrétem starosty, jehož město katastrofa zničila a vylidnila, Zóna nikoho se odehrává ve vylidněné zóně kolem jaderných reaktorů ve Fukušimě a film Přátelé po 11. 3. klade otázky týkající se politické, ekologické a sociální situace.

Reklama

Související články

Meryl Streepovou ocení na Berlinale

Americká herečka Meryl Streepová obdrží na letošním filmovém festivalu Berlinale čestného Zlatého medvěda. Toto prestižní ocenění se uděluje za celoživotní...

Výběr článků

Načítám