Hlavní obsah

Kalibův zločin v Manželův počin proměněný v režii Divadla Parodyje

Právo, Jiří P. Kříž

Pěkně od lesa: Pro kritiky, kteří v sobotu ve Slováckém divadle viděli Pitínského Kalibův zločin podle románu Karla Václava Raise, stal se ten kousek prvním tipem na Radokovu cenu za nejlepší inscenaci roku 2012. Pro diváky zjevením.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Kritici - tak trochu Rychlé čípy - jedou na premiéru. Zleva Zdeněk Trčálek (druhý-Hulec), Petr Čagánek (poslední-Kříž), Jiří Hejcman (třetí-Erml), nad nimi Kamil Pulec (první-Kolář).

Článek

Ještě týž večer po premiéře přišli ale David Vacke, K. V. Rais a Divadlo Parodyje s dílem nazvaným Manželův počin. Teatrologové, kteří Pitínského už dvacet let prosazují, jeden vychválil Kalibův zločin v Právu hned v pondělí 6. února, zkoprněli.

Strašlivá tragédyje

Na Malé scéně Slováckého divadla dobrali se Mistr Markýz Carlos, zakladatel radikálního naivismu a Divadla Parodyje s aktérem úvodní přednášky a režisérem Manželova počinu Davidem Vacke nejenom k urverzi Kalibova zločinu, jejž v duchu zmíněného -ismu obrátili v Počin. Aktuálně a řeřavě se v něm vyslovili i ke kulturní politice modrých TOP Veverek.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

David Vacke při čtyřhodinové přednášce Divadla Parodyje.

Na scéně vystrojil také jímavý pohřeb Divadelním novinám (1992 – 2012), které zanikají, a jejichž redaktoři byli v Hradišti naposledy před dvěma lety.

Hraje se o tom, jak scénář Manželova počinu vyprovokoval šéfredaktora Divadelek tak, že do Hradiště, které je na mapě redakce vyznačeno jako Šakalov pod Černými lesy, poslal kritiky hned tři, a ještě J. P. Kříže. Toho ale nechali jen řídit auto s odůvodněním, že tak aspoň stránky DN neposkvrní.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Součást scénografie (Petr Žejdlík) cajtštyku Manželův počin

Úporné kritiky v noblesní stvoření proměnili Kamil Pulec, Zdeněk Trčálek, Jiří Hejcman, lépe než Kříž inscenaci fotil Petr Čagánek. Za ten výkon je zralý na Cenu Alfreda Radoka.

Kam s ním? Do televize!

Divadlo Parodyje srší v Hradišti už dvanáct let. Po césuře způsobené Vackeho mateřstvím je žíravinou znovuzrozenou. Nenapsal bych to lépe než profesor Miloš Hynšt (JAMU) řekl po jedné Vackeho produkci:

"Nechápu, proč takový skvělý a inteligentní bavič nevystřídá ty televizní pitomce!" Nora Obrtelová z České televize Brno na premiérách v Hradišti byla. Možná se tedy i v tomto masmédiu něco změní k lepšímu.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Prvního mezi kritiky, šéfredaktora Jana Koláře, hraje Kamil Pulec.

Celkové hodnocení: 250 %

Divadlo Parodyje Uherské Hradiště - Karel Václav Rais, David Vacke: Manželův počin.

Režie David Vacke,

dramaturgie Jan "Mika",

hudba Tomáš Jeřábek,

zvuková příprava Zdeněk Kudeřík,

světla-zvuk Ivan Vacke, jevištní stavby Petr Žejdlík.

Světová premiéra 4. února 2012 na Malé scéně Slováckého divadla po premiéře Kalibova zločinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Pitínského Kalibův zločin spaluje duši

Jakoby se žijící klasik Jan Antonín Pitínský v Kalibově zločinu podle realistického románu Karla Václava Raise v hradišťském Slováckém divadle rozpomenul na...

Výběr článků

Načítám