Hlavní obsah

Josef IX.: Mělo to být album sestavené pouze z balad

Právo, Jaroslav Špulák

Kapela Josefix vydala album Jablko poznání. "Vydavatel chtěl album složené jenom z pomalých písniček. Loni v únoru jsem tedy odjel zatím bez kapely nahrávat do Uherského Hradiště, kde jsem strávil měsíc. Pak jsem zavolal klukům z Ultrablue, že to bez nich není ono, a vrátili jsme se na pódia už jako Josefix. Na té desce je nakonec vedle balad i jedna rychlá písnička," řekl v rozhovoru pro Právo zpěvák Josef IX.

Foto: Jakub Deml

Josef IX. stojí v čele skupiny Josefix.

Článek

V minulosti jste vedl skupinu Ultrablue, ze které je nyní kapela Josefix. Co vás vedlo ke změně názvu?

Před několika lety vznikla skupina Ultrablue. Hráli jsme, bylo to fajn, ale postupem času jsme zjistili, že ten název řada lidí neumí vyslovit. Pro každou kapelu je přitom důležité, aby její fanoušci uměli její jméno vyslovit. Navíc si řada lidí, která nás předtím neviděla a neslyšela, mylně myslela, že jsme bluesová kapela.

Já se jmenuju Josef Devátý a jako zpěvák používám jméno Josef IX. Po několika letech, kdy jsme s Ultrablue vlastně nevystupovali, jsme se dohodli, že z mého jména uděláme název kapely. Nechtěli jsme začínat s úplně novým jménem.

Za jakých okolností album Jablko poznání vzniklo?

Dostal jsem k jeho nahrání nabídku od jednoho vydavatele, kterému se líbily mé pomalé písničky. Chtěl album složené jenom z nich. Loni v únoru jsem tedy odjel zatím bez kapely nahrávat do Uherského Hradiště, kde jsem strávil měsíc. Pak jsem zavolal klukům z Ultrablue, že to bez nich není ono, a vrátili jsme se na pódia už jako Josefix.

Na té desce je nakonec vedle balad i jedna rychlá písnička. Jmenuje se Život je krátkej. Album mělo původně vyjít jako příloha časopisu zabývajícího se duchovními hodnotami a duchovním životem. Nakonec se mé představy s těmi vydavatelovými nespojily, a tak jsme nahrávku vydali u společnosti Playmusic.

Většina písniček na desce je o vztahu. Proč?

Přijde mi to jako nejběžnější a nejoblíbenější téma písniček vůbec. Navíc jsem toho ve vztazích dost zažil a dost vyslechl. Na desce je ale třeba i písnička Smíření, která je o válce. S úvodem nazvaným 1866, jenž je i na desce, jsem ji poprvé zpíval poté, kdy mě pořadatelé vzpomínkové akce na bitvu u Chlumu u Hradce Králové v roce 2006 vyzvali, abych pro ně nějakou složil. Při oslavách na náměstí měla premiéru a den poté jsem ji zpíval na rekonstrukci bitvy.

Co bude s kapelou dál?

Na jaře chceme nahrát singl se třemi novými písněmi. Budeme se také snažit co nejvíce hrát, protože to s nástupem kapely s novým jménem myslíme vážně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám