Hlavní obsah

Objev Kefermarktského mistra v Národní galerii

Právo, Peter Kováč

Odborným pracovníkům pražské Národní galerie vděčíme za objev evropského dosahu. Jde o dosud neznámou dřevěnou pozdně gotickou sochu sedící Panny Marie, kterou v roce 2001 galerie vykoupila ze soukromé české sbírky.

Foto: NG

Dílo Mistra Kefermarktského oltáře

Článek

Když restaurátoři sundali četné nevhodné přemalby, objevila se pod nimi prvotřídní řezbářská práce. Historička umění Helena Dáňová zjistila, že by mohlo jít o dílo Mistra Kefermarktského oltáře, který patřil v druhé polovině 15. století mezi přední umělecké osobnosti Evropy.

Žel v Praze máme pouze torzo, byť působivé. Původně šlo o větší reliéf z lipového dřeva zachycující scénu Klanění tří králů nebo spíše Pannu Marii s malým Kristem a se sv. Annou. Plastika je do 15. dubna vystavena v Anežském klášteře v Praze.

Foto: NG

Kefermarktský mistr

Zda jde o vlastnoruční práci Kefermarktského mistra nebo o dílo jeho dílenského tovaryše, o tom musí rozhodnout konsenzus zahraničních historiků umění. Mnohé však naznačuje, že v pražské Národní galerii máme plastiku co do umělecké hodnoty srovnatelnou s tou, kterou vlastní od stejného mistra pařížský Louvre.

Hlavním dílem řezbáře, který výrazně ovlivnil pozdní gotiku v jižních Čechách, je rozměrný oltář v Kefermarktu nedaleko rakouského Lince. V Kájově u Českého Krumlova máme od tohoto umělce nádhernou trůnící madonu, která tam byla dovezena zřejmě z Pasova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám