Hlavní obsah

Nová alba: McCartney na počest svého otce, Tony Bennett nebo Die Antwoord

Právo, Jaroslav Špulák

Paul McCartney vydal nové album. Kolekce se jmenuje Kisses On The Bottom a jsou na ní písničky, které miloval hudebníkův otec. Jmenovaná kolekce je hlavní událostí na albovém trhu tohoto týdne.

Článek

Paul McCartney: Kisses On The Bottom

Foto: Universal Music

Nová alba

Bývalý člen liverpoolské skupiny Beatles Paul McCartney vydal album s vybranými coververzemi. Podle časopisu Rolling Stone nahrával skladby ve studiu v Los Angeles. Písničky pocházejí z období před nástupem rock’n’rollu na světovou hudební scénu. „Je to hudební styl, který miloval můj táta. Něco takového jsem chtěl nahrát už v dobách Beatles a poté samozřejmě také. Jakmile se do toho ale před pár lety pustil Rod Steward, řekl jsem si, že musím ještě nějaký čas počkat, abych ho nekopíroval,“ vysvětlil McCartney.

Na albu se objevuje několik skladeb, ve kterých hostuje jazzová zpěvačka Diana Krall. „Jsou to písničky, které prostě zbožňuju,“ dodal McCartney.

Tony Bennett: Isn’t It Romantic?

Foto: Universal Music

Nová alba

Zpěvák Tony Bennett je považován za jednoho z nejvšestrannějších hudebníků světa. Jeho kariéra trvá více než šest desetiletí, za tu dobu získal více než tucet Grammy Awards a řadu nominací. A i přesto, že mu je již přes osmdesát, zůstává velmi vlivným muzikantem. Nejsilnější byl vždy v romantických baladách, a nové album je kolekcí těch nejkrásnějších balad. Na kompilaci jsou nadčasové klasiky Make Someone Happy, As Time Goes By nebo We’ll Be Together Again. Bennett desku vydává jako pozornost k blížícímu se svátku sv. Valentýna.

Ivan Mládek: Jožin z Bažin a dalších 80 písní

Foto: Supraphon

Nová alba

V úterý 7. února oslavil skladatel, textař, hráč na bendžo a zpěvák Ivan Mládek sedmdesáté narozeniny. K této příležitosti vydal Supraphon bilanční 3CD s příznačným názvem Jožin z bažin a dalších 80 písní. Ivan Mládek také převzal Jubilejní diamantovou desku za 1 507 200 prodaných hudebních nosičů, které od roku 1971 vydával Pantonu a Supraphonu. Trojalbum je procházkou všemi fázemi hudebního vývoje Ivana Mládka, od swingujících začátků přes absolutní hitovost až po zcela současný repertoár.

Jeho osobní výběr repertoáru je s typickou nadsázkou rozdělen do tří částí: na písně, které umí nazpaměť, na ty, které si matně pamatuje, a na sestavu skladeb, o kterých už ani netuší, zda jsou vůbec jeho.

Kašpárek v rohlíku: Ten Halywůd

Foto: Championship Music

Nová alba

Třetí deska projektu Kašpárek v rohlíku s názvem Ten Halywůd je na rozdíl od předchozích počinů tělesa volně tematizovaná. Tvůrci pověřili Mardošu (Tata Bojs) funkcí „nultého dramaturga“, což je vůbec první užití takovéto funkce na světě. Mardoša sestavil imaginární kompilaci snů z různých hudebních kultů posledních třiceti let minulého století, která se stala počáteční hudební inspirací. Bratři Dušan a Tomáš Neuwerthové se ujali hudební produkce (za občasné hudební podpory Martina Horáčka) a s principálem Kašpárka v rohlíku Davidem Dvořákem začali sbírat a v různých tvůrčích dílnách tvořit materiál propojený motivem kouzelného světa filmů.

Ten Halywůd je protkaný filmovými žánry (love story, horor, western atd.) a tématy (hrdinové, kino, stars, konkrétní odkazy na filmy atd.), ale hlavně je, stejně jako film, imaginárním místem pro všemožné obyčejné i neobyčejné sny a touhy, které je podle autorů desky třeba neustále hledat a snažit se plnit, bez ohledu na věk. Na albu účinkují Lenka Dusilová, Milan Cais, Márdi, Honza Kalina, Robert Nebřenský, Jiří Hradil a další.

Různí: The Artist, Original Soundtrack

Foto: Sony Music

Nová alba

Spolu s premiérou filmu The Artist vyšel v pondělí soundtrack k filmu. Ten obdržel šest nominací na Zlaté Globy, z toho tři proměnil v prvenství: za Nejlepší komedii, Nejlepšího herce a Nejlepší hudbu k filmu. Tu má na svědomí Ludovic Bource, který se kromě zlaté sošky může aktuálně těšit i z nominace na Oscara. Hudba na soundtracku skvěle doplňuje filmový příběh z hollywoodské éry 30. let a lá Charlie Chaplin.

Die Antwoord: Tension

Foto: Universal Music

Nová alba

Dnes již slavná a také náležitě kontroverzní jihoafrická zef rap-rave trojice Die Antwoord vydává druhé album. Členové formace mají více tetování, ještě bizarnější vzhled než v minulosti a připravili skladby, které mají energii a švih.

Reklama

Výběr článků

Načítám