Hlavní obsah

Ricchi e poveri jsou hosty Michala Davida

Právo, Jaroslav Špulák

Angela Brambatiová, Franco Gatti a Angelo Sotgiu, jinak italská pěvecká trojice Ricchi e poveri, je v Praze. Zpěvák Michal David je pozval jako hosty na své dva vyprodané koncerty ve Velkém sále pražské Lucerny, přičemž ten druhý je na programu v úterý večer. Jak v pondělí David řekl na setkání s novináři, sám navrhl písničky, které kapela během svého vystoupení zahraje.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Pondělní setkání Ricchi e poveri s Michalem Davidem.

Článek

Ricchi e poveri jsou na hudební scéně od roku 1967. Své nejslavnější období prožívali v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století, byli nesmírně populární i v tehdejším Československu. Za dobu své existence prodali více než dvacet miliónů alb.

„Když jsme v šedesátých letech začínali, poslouchali jsme řadu kapel. Měli jsme rádi nejenom rock a pop, ale také třeba jazz. Mě osobně nejvíce inspirovaly skupiny, které pracovaly s vokály. Bavili nás Mamas and Papas, samozřejmě Beatles nebo Crosby, Stills and Nash,“ odpověděl na dotaz Práva týkající se začátků kapely Sotgiu. „Neuměla jsem tehdy anglicky, ale když jsem slyšela nějakou pěknou písničku, vymýšlela jsem si slova a zpívala si ji,“ dodala Brambatiová.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Pondělní setkání Ricchi e poveri s Michalem Davidem. Zleva Franco Gatti, David, Angela Brambatiová a Angelo Sotgiu.

„Dříve byla situace na hudební scéně jiná. V šedesátých a sedmdesátých letech jsme hledali styly, které jsme chtěli poslouchat a které nás bavily. Museli jsme za nimi jít, kupovali jsme si nahrávky hudby, kterou jsme měli rádi. Dnes muzika člověka vyloženě napadá, leze mu doslova až domů,“ podotkl ještě Sotgiu.

Přestože italská popová trojice žije ze své slávy v letech minulých, Franco Gatti s radostí prozradil, že kapela momentálně vydává nové album.

„Jsou na něm starší věci v nových aranžích a také čtyři úplné novinky,“ řekl. Brambatiová a Sotgiu pak jednu novinku novinářům zazpívali.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Pondělní setkání Ricchi e poveri s Michalem Davidem.

Na dotaz Práva, kterou písničku považují za svou nejdůležitější, odpověděli, že Mamma Maria. Je z roku 1982 a podle ní se jmenuje celé album. „Problém s touhle písničkou ale je ten, že vlastně nevíme, jak se jmenuje,“ dodala v nadsázce Brambatiová. K České republice si trojice vybudovala dobrý vztah. Ráda vzpomíná například na své vystoupení v Lucerně.

„Máme na návštěvy v Čechách úžasné vzpomínky. Lidé nás tu vždy vítali s otevřenou náručí, chodili za námi na hotely, srdečně nás zdravili. Kromě toho jsou v Čechách krásné ženy, tak proč se sem nevracet,“ přiznal Gatti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám