Hlavní obsah

Zemřel herec Bill Hinzman, zombie z legendární Noci oživlých mrtvol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 75 let zemřel americký herec Bill Hinzman, který se proslavil rolí zombie v proslulém hororu Noc oživlých mrtvol z roku 1968. Informovala o tom agentura Reuters. Jeho postava si získala obdiv fanoušků žánru na celém světě.

Bill Hinzman v Noci oživlých mrtvol

 
Článek

Podle informací Hinzmanovy dcery Heidi herec zemřel v sobotu večer ve svém domě v pensylvánském Darlingtonu na rakovinu. Celoživotní slávu si vysloužil rolí v nízkorozpočtovém černobílém snímku režiséra Georga Romera Noc oživlých mrtvol, jemuž je připisována zásluha za revoluční obrodu "zombie-žánru".

Foto: Scott M. Baker

Bill Hinzman (vpravo) se účastnil mnoha srazu hororových fandů. Na snímku s fandou a další herečkou z filmu Noc oživlých mrtvol Kyrou Schonovou.

Hinzman přitom měl docela jinou úlohu. Pracoval při natáčení jako asistent kameramana, ale Romero se přímo na místě rozhodl angažovat ho coby zombii do úvodní sekvence filmu.

Foto: wikimedia.org

Bill Hinzman v Noci oživlých mrtvol (1968) režiséra Georga Romera

"Bill tam byl a byl dost starý a dost hubený a měl starý oblek," vysvětlil jeho náhlé obsazení producent filmu Russ Streiner. A tak se Hinzman ve svém starém obleku objevil na pensylvánském hřbitově, kde zaútočil na pár mladých sourozenců. Chlapci praštil hlavou o náhrobní kámen, a pak pronásledoval dívku přes pole na farmu.

Fanoušci Hinzmanovi udělili titul "Zombie číslo jedna", dodal Streiner, který si ve filmu také zahrál. "Byl velmi oblíbený a k fanouškům nesmírně vstřícný," dodal. Později si Hinzman sám vyzkoušel režii a zahrál si také v dalších hororových filmech - například v roce 1995 ve sci-fi hororu Noční legie.

Podle jeho přání se bude konat kremace, řekla novinářům Heidi Hinzmanová. "Vždycky si dělal legraci, že kdyby byl pohřbený, tak se vrátí," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám