Hlavní obsah

Voskové srdce pro Václava Havla nainstalují v pátek, váží přes dvě tuny

V pátek bude instalováno voskové srdce vytvořené ze svíček, jež lidé zapalovali na památku zesnulého prezidenta Václava Havla. Na piazzetě Národního divadla (ND) tak vyroste skulptura s názvem Srdce pro Václava Havla, ta bude dva metry vysoká, řekl Lukáš Gavlovský, který společně s Romanem Švejdou srdce vytváří.

Foto: Jakub Deml

Lukáš Gavlovský při tvorbě jedné z vrstev srdce v pražské Trafačce.

Článek

Voskové kvádry, z nichž bude srdce sestaveno, začali výtvarníci odlévat 20. ledna v pražském kulturním centru Trafačka. "Teď už máme všechny kvádry ve sklepě Národního divadla, kde už jsme srdce také sestavili," uvedl umělec.

Už ve čtvrtek budou výtvarníci připravovat prostor před ND. "Bude potřeba zlikvidovat vánoční výstavu a připravit dlažbu, aby unesla tíhu srdce," uvedl Gavlovský. Skulptura má vážit více než dvě tuny.

Základní kámen voskového srdce pak umělci položí v pátek brzy ráno. "Budeme muset začít brzo, abychom stihli spolu s dobrovolníky nanosit všechny kvádry z podzemí divadla," dodal Gavlovský.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Svíčky na památku V. H. na Václavském náměstí

Autoři zvolili tvar otevřeného srdce, které umožňuje vstup do jeho nitra. "Slavnostně srdce otevřeme v pátek v 17 hodin," uvedl umělec. Akt zahájení doprovodní taneční skupina Nanohach a hosté za hudebního doprovodu Vojtěcha Švejdy. V případě příznivých teplotních podmínek bude objekt na piazzetě do 10. dubna.

"Jsme hrdí, že tato plastika ztělesňující samu podstatu Havlovy filozofie bude instalována právě u nás, symbolicky v samotném fyzickém středu Národního divadla," uvedl ředitel ND Ondřej Černý.

Záměr odlít voskovou plastiku oznámili umělci poté, co úřady začaly uklízet pietní místa, která spontánně vznikla po Havlově smrti. Například jen z pražského Václavského náměstí úklidová četa odvezla na 20 velkých pytlů svíček.

Václav Havel zemřel v neděli 18. prosince na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku. Ve smutečním průvodu, při vojenském ceremoniálu a při pohřbu se s ním loučily tisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám