Hlavní obsah

Vyšla nová kniha Féerie pro jindy od Louise Ferdinanda Célina

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Publikoval pod jménem Céline, jinak to byl lékař Louis Ferdinand Destouches (1894–1961) a expresivní román Féerie pro jindy I psal v roce 1946 jako vězeň kodaňské věznice. Tam skončil na přání Francie.

Foto: Profimedia.cz

Louise Ferdinand Céline

Článek

Byl obviněn z vlastizrady, což bylo později změněno na „čin, jenž by mohl ohrozit obranu státu“. V nepřítomnosti byl odsouzen ke ztrátě občanské cti a propadnutí majetku. V roce 1951 byl však amnestován a mohl se vrátit domů. Šlo údajně o snahu nějak ho postihnout za antisemitské pamflety a sympatie k německému nacionálnímu socialismu.

Atlantis tuto expresivní prózu, vlastně zřetězené monology či dialogy, nabídl v rámci Díla L. F. Célina v překladu s poznámkou a vysvětlivkami některých jmen a souvislostí od Anny Kareninové. Znovu tak promlouvá muž, který patří do kontextu francouzské i evropské literatury, ale který nebyl kompromitovaný obhajobou nacismu podobně jako Knut Hamsun, norský nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1920.

Célinovi ctitelé mohli už vnímat třeba jeho romány Klaun’s band I a Klaun’s band II, což byly snad nejhumornější z jeho knih, v nichž líčil svůj pobyt v Londýně v letech 1915 a 1916. Hrdina bojů během 1. světové války, jehož fantazie vyprávěla mnoho zajímavých příběhů.

Nyní je ocení především zájemci o Francii během 2. světové války a časů bezprostředně po ní.

Hodnocení 65 %

Louis Ferdinand Céline: Férie pro jindy I

Atlantis, přeložila Anna Kareninová,

196 stran, 274 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám