Hlavní obsah

Pařížská galerie Louvre chystá výstavu o Leonardovi

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovníci pařížského Louvru jsou fascinováni enormním úspěchem, kterého na přelomu roku dosáhla londýnská Národní galerie výstavou o malířském díle Leonarda da Vinciho, které vytvořil během svého sedmnáctiletého pobytu v Miláně.

Foto: Profimedia.cz

Výstava má být v Louvru otevřena do 25. června a Francouzi na ní spolupracují s Angličany.

Článek

I Paříž se proto chystá na leonardovskou výstavu. Na oficiálních stránkách Louvru o ní toho zatím moc není. Nicméně německý měsíčník Art zveřejnil informaci, že už 29. března by se v Paříži měla otevřít výstava věnovaná speciálně Leonardově obrazu svaté Anny samotřetí, což je renesanční vyobrazení Anny jako babičky, Panny Marie jako její dcery a malého Krista.

Genius italské renesance toto veledílo namaloval v době svého druhého florentského pobytu, kdy portrétoval i slavnou Monu Lisu.

Výstava má být v Louvru otevřena do 25. června a Francouzi na ní spolupracují s Angličany, což mimo jiné znamená, že by se v Paříži měl představit slavný velký londýnský kartón, který Leonardo udělal jako kresebný projekt pro tento obraz.

Měla by tu být snad i další díla Leonarda, volně se vztahující k obrazu sv. Anny samotřetí, který kdysi dávno proslavil psycholog Sigmund Freud svým článkem o sexuální orientaci Leonarda da Vinciho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám