Hlavní obsah

Dvanáct nominací na České lvy získalo Odcházení Václava Havla

Nejvíce nominací na České lvy mají snímky debutujících režisérů Václava Havla Odcházení - dvanáct - a Zdeňka Jiráského Poupata - deset. Odcházení zabodovalo ve všech kategoriích. Po osmi nominacích mají snímky Nevinnost Jana Hřebejka a Alois Nebel Tomáše Luňáka.

Foto: Kateřina Šulcová, ČTK

Dvojice Ester Kočičková a Jakub Žáček uváděli nominační večer filmových cen Český lev.

Článek

Šest nominací dostal snímek Roberta Sedláčka Rodina je základ státu. Spolu s Odcházením, Nevinností a Poupaty zabodoval v hlavních kategoriích, tedy za nejlepší film, režii a scénář.

Na sobotním večeru v pražském kině Lucerna byla v každé z tuctu kategorií hodnotících 24 celovečerních hraných filmů (z nich 17 debutů) vyhlášena pětice nominovaných. Při finálovém ceremoniálu 3. března ve Velkém sále Lucerny budou zveřejněny výsledky druhého kola hlasování, vítěz vzejde ze tří titulů.

Už v sobotu byl předán první Český lev, a to za nejlepší zahraniční film. Akademici ho udělili britskému oscarovému historickému dramatu Králova řeč režiséra Toma Hoopera, jehož distributorem je společnost Bontonfilm.

Ze 17 dokumentů se do nominací dostaly Divadlo Svoboda Jakuba Hejny, Nickyho rodina Mateje Mináče, Pod sluncem tma Martina Marečka, Trafačka - Chrám svobody Saši Dlouhého a Romana Vávry a Vše pro dobro světa a Nošovic Víta Klusáka.

Ceny poroty filmových kritiků a teoretiků za nejlepší hraný a dokumentární snímek obdržely projekty Rodina je základ státu, který v březnu vyjde na DVD, a Vše pro dobro světa a Nošovic.

V soutěži o cenu Magnesia za nejlepší studentský film roku 2011 zvítězila práce Jakuba Šmída o unuděnosti mládí a pomalém hledání sebe sama nazvaná Neplavci z pražské FAMU. Z předloňské tvorby se o toto ocenění ucházely dvě desítky snímků, loni jich školy vyslaly 166. Také proto, že nejlepší získal stotisícovou prémii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám