Hlavní obsah

Racek Tomáše Kluse byl nejprodávanější deskou roku 2011

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprodávanější deskou v Česku za minulý rok se stalo album Racek od písničkáře Tomáše Kluse. Loni se ho prodalo 29 000 nosičů. Následovala alba Marie Rottrové a Lucie Bílé. Výplývá to ze statistik hudebních vydavatelství, oficiální prodeje za loňský rok zatím Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI) nesdělila.

Článek

"Tomáši Klusovi se podařilo zacelit mezeru na tuzemské hudební scéně. Přichází jako mladý písničkář zpívající o sociálních i politických tématech, a to je to, co jeho posluchače přitahuje," řekl hudební publicista Jaroslav Špulák z deníku Právo.

Podle šéfredaktora měsíčníku Rock & Pop Ivana Ivanova je zpráva o bezmála 30 000 prodaných alb Kluse dobrou zprávou pro hudební průmysl včetně vydavatelů hudebních časopisů. "Naznačuje to, že zájemce o kvalitní produkci je ochoten za ni zaplatit," podotkl.

Mezi další úspěšná alba patřila novinka Michala Davida Čas vítězství, které se prodalo přes 6000 kusů. Klus loni uspěl i se svým starším albem Hlavní uzávěr splínu z roku 2009, jehož se loni prodalo přes 5000 nosičů. Také v případě alba Bílé Vánoce Lucie Bílé se jedná o starší nahrávku, jejíž celkový prodej překročil 40 000 nosičů.

Pokles prodejnosti

Mezi úspěšná alba v nedávné minulosti patřila třeba nahrávka Jaromíra Nohavici Ikarus. Celkem 34 427 prodaných kusů pro něj předloni znamenalo vítězství v kategorii Deska roku. Výsledky soutěže Deska roku potvrzují pokles prodejnosti hudebních nosičů.

Zatímco skupina Kabát se za rok 2006 stala absolutním vítězem s 56 900 prodanými kusy alba Corrida, Anetě Langerové o rok později na vítězství stačilo prodat jen 31 957 nosičů alba Dotyk. Jejímu debutu Spousta andělů přitom v roce 2004 k vítězství nestačilo ani 67 530 prodaných alb, neboť deska tenkrát nedokázala konkurovat tehdy populárnímu titulu SuperStar - Top 10. Nejprodávanějším albem roku 2010 bylo album Banditi di Praga, kterého skupina Kabát prodala kolem 70 000 kusů.

"Prodej alb Kluse mě příjemně překvapil. Neporovnával bych to s předloňským prodejem Kabátu, protože tahle kapela je na naší scéně fenoménem," podotkl hudební publicista Petr Korál.

Konec mainstreamového showbyznysu

Podle hudebního publicisty Pavla Klusáka klesající čísla prodejů neznamenají významný úbytek zájmu o hudbu: možná spíš konec "velkého" mainstreamového showbyznysu, jak jsme ho dosud znali.

"Říká se, že do našeho roztříštěného světa už žádný další Elvis nepřijde. Menší počet prodaných alb ale také odráží možnost posluchačů kupovat písně na síti jednotlivě, nebo poslouchat celá nová alba přes oficiální webové streamy, viz aktuálně Leonard Cohen a Paul McCartney. České kamenné obchody se musejí naučit hledat nové cesty, jak oslovit zájemce. Prodej po síti se loni teprve rozbíhal do nové fáze," sdělil.

Nejprodávanější hudební nahrávky v ČR v roce 2011
PořadíNahrávkaInterpretVydavatelPočet prodaných kusů
1.RacekTomáš KlusSony Music29 000
2.Zlatá kolekceMarie RottrováSupraphon12 000
3.Duety naBíloLucie BíláEMItéměř 12 000
4.Banditi di Praga Turné 2011KabátEMI ve spolupráci s Pink Panther Designtéměř 11 000
5.SentimentKarel GottSupraphon10 000
6.MístečkoČechomorUniversal9300
7.Mylo XylotoColdplayEMIpřes 9000
8.EštěRichard MüllerUniversal8000
9.Bílé Vánoce Lucie BíléLucie BíláSupraphon7000
10.Born This WayLady GagaUniversal6900
Zdroj: Supraphon, Sony Music, Universal, EMI

Reklama

Výběr článků

Načítám