Hlavní obsah

Roger Waters lituje sporů s Pink Floyd

Právo, Jaroslav Špulák

Nejenom v běžném životě, i v rock’n’rollu lidé časem zmoudří a přehodnocují své dosavadní kroky. Několikrát se už stalo, že původně za neblahých okolností rozejití muzikanti se po čase sešli na jednom pódiu a přichystali fanouškům nejeden příjemný zážitek. Nyní se zdá, že by se cosi podobného mohlo stát i u britských Pink Floyd.

Foto: EMI

Roger Waters si možná čistí cestičku k návratu k dalším členům z Pink Floyd.

Článek

Zpěvák a baskytarista Roger Waters, jenž se po svém odchodu z kapely soudil s bývalými kolegy o používání názvu Pink Floyd i o autorská práva na písničky, totiž přiznal, že to nebylo moudré rozhodnutí.

„To, že hráli mé písničky, nebylo vlastně špatné. Myslím, že jsem se mýlil, když jsem jim na to chtěl odepřít právo,“ prohlásil Waters nedávno v rozhlasovém pořadu moderátora Howarda Sterna.

Nebylo to ale všechno. Muzikant posléze také připustil, že si před lety připisoval mnohem větší zásluhy, než ve skutečnosti měl.

Byli jsme skvělý tým

„Když jsme byli mladí, tvořili jsme opravdu skvělý tým. Od roku 1968 až do vydání Dark Side Of The Moon jsme byli dobře fungující parta,“ vzpomněl.

Připomeňme, že Waters z Pink Floyd odešel v roce 1985. Poslední album, na němž se jako člen kapely podílel, bylo The Final Cut z března 1983.

Waters se s kapelou naposledy na pódiu sešel v červenci 2005 u příležitosti vystoupení na koncertu Live 8. Bylo to poprvé po čtyřiadvaceti letech. Po poslední písni řekl zpěvák a kytarista David Gilmour: „Děkujeme a dobrou noc,“ načež pomalu odcházel z pódia. Waters jej ale zavolal zpět a všichni se pak objali. Byla to jedna z nejdojemnějších scén celého Live 8.

Týden poté byl zaznamenán enormní nárůst zájmu o alba Pink Floyd. Podle obchodního řetězce s hudbou HMV vzrostly prodeje kolekcí Echoes: The Best of Pink Floyd o 1343 %, Amazon pak zaznamenal nárůst prodeje u The Wall o 3600 %, Wish You Were Here o 2000 %, Dark Side Of The Moon o 1400 % a Animals o 1000 %.

K očekávanému comebacku ale nedošlo. To ani přesto, že za uskutečnění turné po Spojených státech bylo kapele nabídnuto rekordních 250 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám