Hlavní obsah

Operní festival v Norimberku se letos ponese ve znamení Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

V německém Norimberku se letošní operní festival k poctě hudebního skladatele Chistopha Willibalda Glucka ponese ve znamení Prahy. Pozvání dostala řada českých těles a interpretů. Informovali o tom organizátoři přehlídky, která se koná v bavorském městě od 20. do 28. července.

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Císařský hrad v Norimberku leží na vrcholku v severní části Starého města.

Článek

"Praha je důležité hudební město a byla jím už v 18. století," zdůvodnil výběr české metropole za hlavní téma festivalu jeho šéf Peter Theiler.

Motto čtvrtého ročníku zní "Gluck, Praha a antika" a zazní na něm i hudba českých skladatelů Antonína Reichy, Jana Ladislava Dusíka, Jiřího Antonína Bendy a Josefa Myslivečka.

Přehlídku zahájí vystoupení mezinárodně uznávaného českého barokního orchestru Collegium 1704 pod vedením Václava Lukse, publiku se představí také klavíristka Jitka Čechová. Za jeden z vrcholů letošního ročníku organizátoři považují provedení pražské inscenace Gluckovi opery Ezio z roku 1750. Tematicky do programu zařadili i melodrama Medea v Praze, v němž se hlavní mluvené role zhostí německá herečka Martina Gedecková, známá z oscarového filmu Životy těch druhých.

Christoph Willibald Gluck (1714-1787) pocházel z Erasbachu nedaleko Norimberku, své dětství ale prožil z podstatné části v Čechách, kde byl jeho otec hajným ve šlechtických službách. Složil čtyři desítky oper a je považován za významného reformátora tohoto žánru. Festival na jeho počest se v Bavorsku koná od roku 2005.

Reklama

Související témata:

Související články

Slavná ABBA vydá dosud nezveřejněnou píseň

Švédská popová skupina ABBA vydá reedici svého alba The Visitors. Stane se tak 23. dubna a půjde o poněkud zpožděnou připomínku loni uplynulých třiceti let od...

Výběr článků

Načítám