Hlavní obsah

Nominacím Radokovy ceny dominuje Polední úděl Divadla v Dlouhé

Cenám Alfréda Radoka dominují nominace pražského Divadla v Dlouhé s hrou Polední úděl v režii Hany Burešové. Ta se může stát nejlepší inscenací, za výkon v ní jsou navrženi Marek Němec a Helena Dvořáková. Scéna v Dlouhé se navíc utká i o titul Divadlo roku, kde bude soupeřit s nominačně rovněž úspěšným Pražským komorním divadlem. Mezi herci a herečkami jsou nominováni například také Lucie Žáčková, Gabriela Míčová, Martin Havelka a Norbert Lichý, u skladatelů pak Aleš Březina a Miloš Štědroň

Článek

Nadační fond nesoucí jméno předního českého divadelníka oznámil v úterý v Praze jména v osmi kategoriích. Ocenění, o nichž rozhodlo 82 kritiků v anketě časopisu Svět a divadlo, předá 25. února v Divadle v Dlouhé.

Nejlepší inscenací se může stát vedle Claudelova Poledního údělu opera Philipa Glasse Les enfants terribles, jak ji v produkci Národního divadla (ND) připravila Alice Nellis, a projekt Patrika Ouředníka, Dory Viceníkové a režiséra Jana Mikuláška Europeana v brněnském Národním divadle.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Režisérka Alice Nelis

Nominaci na titul Divadlo roku získaly i soubor Reduta brněnského Národního divadla a brněnský soubor Burantheater.

Za herecký výkon byla vedle Dvořákové a Němce nominována Míčová, která zaujala ve hře Rainera Wernera Fassbindera Odpad, město, smrt Pražského komorního divadla, stejně jako jeho člen Martin Pechlát za výkon v inscenaci Legenda o svatém pijanovi Josepha Rotha a Davida Jařaba.

Divadlo Husa na provázku i Divadlo Petra Bezruče

Lucie Žáčková získala nominaci za roli Blanche ve hře Tennessee Williamse Tramvaj do stanice Touha v Činoherním klubu. Martin Havelka coby Mistr v Uhdeho a Štědroňově inscenaci Leoš aneb Tvá nejvěrnější v brněnském Divadle Husa na provázku a Norbert Lichý za roli Otce Helgeho v představení Rodinná slavnost v Divadle Petra Bezruče Ostrava.

Z českých her mají nominaci Česká válka Miroslava Bambuška (Divadlo Na zábradlí), Jedlíci čokolády Davida Drábka (Klicperovo divadlo Hradec Králové) a Ohrožené druhy Petra Zelenky (ND). Zazněla jména i Marka Cpina (výprava), Martina Černého (scéna), Jana Nebeského a Jany Prekové (scénografie) a z hudebních skladatelů Davida Babky, Aleše Březiny, Miloše Štědroně a dvojice Xindl X (Ondřej Ládek) a Dalibor Cidlinský jr.

Na titul Talent roku mají naději herci Michal Isteník, Igor Orozovič a režisérka Anna Petrželková.

Reklama

Související témata:

Související články

Ostravská Makropulos je víc než koncertem

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě nastudovalo Janáčkovu operu Věc Makropulos pro tři koncertní uvedení, z nichž všechna byla záhy vyprodaná, už proto,...

Výběr článků

Načítám