Hlavní obsah

Nové album Leonarda Cohena Old Ideas: O duchovnu, lásce, sexualitě i smrti

Právo, Jaroslav Špulák

Leonard Cohen musel být okraden a následně musel odpustit Americe, aby se v klidu dobral dvanáctého studiového alba. Novinku Old Ideas, která vyšla včera, dělí od předešlého dílka Dear Heather osm let.

Foto: Sony Music

Leonard Cohen nahrál takové album, jaké jeho fanoušci očekávali.

Článek

I když se Cohen nikdy netajil domněnkou, že ho Amerika nepochopila, v roce 2009 tam po patnácti letech znovu zahrál. V Beacon Theatre v New Yorku. Jeho nevraživost nesporně zmírnil incident z roku 2005, kdy mu jeho manažerka Kelley Lynchová zpronevěřila důchodový fond včetně práv na písně a zanechala jej s pouhými 150 tisíci dolary.

Přestože soud později rozhodl, že má Cohenovi vrátit 9 miliónů dolarů, zpěvákovi se je nikdy nepodařilo získat zpět. A tak se vypravil koncertovat a v důsledku i nahrát novou desku.

Deset písniček se dotýká zlomových situací lidské existence. Je v nich vztah k duchovnu a náboženství, láska, sexualita, ztráta i smrti. Mnozí se shodují na tom, že jde o myšlenkově nejhlubší album umělce. Jistě se pod to podepsalo i Cohenovo studium buddhismu, kterému se věnoval hlavně v polovině tzv. nultých let.

 Písničky na téhle desce mají 2614 let

„Jak stárnu, chápu, že s tímto hlasem přicházejí určité instrukce. A instrukce byly tyto: nikdy nelamentovat nenuceně. Pokud má člověk vyjádřit tu velkou nevyhnutelnou porážku, která čeká nás všechny, je třeba tak činit v přísných mezích důstojnosti a krásy,“ řekl Cohen a mluvil o smrti.

Nahrávání Old Ideas začalo v lednu loňského roku. Mnoho písniček ovšem vzniklo dlouho předtím.

Rané verze skladeb Amen a Lullaby byly původně nahrány v roce 2007. Další verze písní Lullaby a The Darkness zazněly pak i během Cohenova posledního světového turné.

„Písničky na téhle desce mají 2614 let. Některé trochu více a některé trochu méně,“ zažertoval Cohen na adresu skladeb. „Pod jejich interpretaci se ale určitě podepsalo to, že jsem přestal kouřit. Myslel jsem si sice, že začnu zpívat sopránem, ale dopadlo to jinak.“

Sedmasedmdesátiletý zpěvák ještě podotkl, že se ke kouření znovu vrátí v osmdesáti letech.

Hodnocení 60 %

Posílen a čistý

Jeho hlas si nespletete s jiným. Cohen ho ale na novém albu posílil a pročistil, neboť ze svého každodenního života vyhnal kouření. Obvyklá sytost a charisma mu zůstaly. Je to ostatně jeho interpretační zbraň.

Jestli naopak nelze od alba Old Ideas něco očekávat, pak rozhodně ne zpěv. Cohen jako obvykle jenom vypráví, recituje a konstatuje. Dál nedošel.

Svým fanouškům tak nicméně dal to, na co čekali. Kolekci pojmenoval „Staré nápady“ a nabídl podmračené volné skladby s poetickými texty o životě, bolestech, lásce a také smrti.

Ta je tematicky podstatná. Kanaďan s pokorou konstatuje, že se k ní blíží. Překonat strach mu pomohlo studium buddhismu, a tak o ní úctyhodně nevzrušeně přemítá. Old Ideas má v sobě všechny atributy jeho dosavadní tvorby. Ať už je to delikátní folková balada (Crazy To Love You), atmosférou trochu lynchovská Anyhow či bluesová Darkness. To vše provází nenapodobitelně erotický hlas, jenž má schopnost hypnotizovat posluchače od začátku do konce.

Ta je tematicky podstatná. Kanaďan s pokorou konstatuje, že se k ní blíží. Překonat strach mu pomohlo studium buddhismu, a tak o ní úctyhodně nevzrušeně přemítá. Old Ideas má v sobě všechny atributy jeho dosavadní tvorby. Ať už je to delikátní folková balada (Crazy To Love You), atmosférou trochu lynchovská Anyhow či bluesová Darkness. To vše provází nenapodobitelně erotický hlas, jenž má schopnost hypnotizovat posluchače od začátku do konce. Od Cohena dnes nikdo nic nového nečeká a ani nechce. Pro umělce je to poněkud neobvyklá pozice, Cohenovi musí ale vyhovovat.

Leonard Cohen: Old Ideas

Leonard Cohen: Old Ideas Sony Music, 41:44

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám