Hlavní obsah

Lana Del Rey v mládí hodně pila, dnes je z ní hvězda

Právo, Jaroslav Špulák

Lana Del Rey je americká senzace současnosti, naděje pro stagnující hudební scénu. V pondělí vyšlo její debutové album Born To Die, které loni výtečně uvedl singl Video Games.

Foto: Universal Music

Lana Del Rey si o pozornost řekl a ještě před vydáním debutového alba.

Článek

Lana Del Rey je umělecký pseudonym pětadvacetileté rodačky z New Yorku Elizabeth Grantové. Vzdala jím poctu hollywoodské herečce Laně Turnerové, která zemřela v roce 1995, a modelu automobilky Ford Del Rey, jenž se začal vyrábět v Brazílii v roce 1981.

Kromě zpěvu hraje dcera milionáře Roba Granta na kytaru. Zpočátku ji inspirovala tvorba Boba Dylana a Leonarda Cohena, později Nirvany a také hip-hop. V roce 2009 – ještě pod civilním jménem – nabídla na internetu videoklip k písni Kill Kill. Upozorňoval na stejnojmenné minialbum.

Na základě současného úspěchu zpěvačky se v létě v prodeji objeví i její první civilní album. Vyšlo v loňském roce pod názvem Lizzy Grant, jeho realizace stála deset tisíc dolarů a produkoval ho David Kahne, jenž předtím pracoval například s Reginou Spector. Prodávalo se pouze dva měsíce. Poté zpěvačka uzavřela smlouvu s Polydorem a se změnou uměleckého jména jí začal nový hudební život.

„Měla jsem smlouvu s nezávislým labelem 5 Points. Neměl bohužel peníze na to, aby desku financoval, takže jsem se musela spolehnout na sebe,“ zavzpomínala Lana Del Rey v rozhovoru pro BBC Newsbeat. „Lidé si myslí, že je to mé tajemství. Když si ale dají práci, všech třináct písniček najdou na YouTube. Byla to celkem dobrá nahrávka.“

Loni o prázdninách vznikl videoklip k písničce Video Games. Nostalgické záběry a především smyslný hlas zpěvačky zaujaly mnoho posluchačů a sláva tehdy již nového jména se začala šířit velkou rychlostí.

Za každou písničkou se skrývá temný příběh lásky plný naděje

Během pár týdnů si video na YouTube prohlédlo přes 10 miliónů fanoušků, pročež není divu, že její album patří letos k nejočekávanějším. Kromě hudby se ale u Lany Del Rey řeší i jiná témata. Nejvíce její vztah k alkoholu. Ona tvrdí, že se ho už osm let nedotkla.

V rozhovoru pro britský magazín NME nicméně současně přiznala, že s ním měla potíže jako teenagerka.

„Když jsem byla velmi mladá, drtila mě skutečnost, že moji rodiče a všichni, které mám ráda, jednou zemřou. Já také. Bylo to něco jako filozofická krize. Smiřovala jsem se s naší smrtelností a byla jsem z toho nešťastná. Dostala jsem se tak do různých potíží. Pila jsem opravdu hodně.“ O albu serveru Flushthefashion. com řekla: „Za každou písničkou se skrývá temný příběh lásky plný naděje. Texty se týkají mého života v posledních letech.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám