Hlavní obsah

Hudba je pořád na internetu, kauza Megaupload nic nezměnila

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechna světová média přinášejí denně novinky o procesu se zakladatelem serveru pro sdílení souborů Megaupload.com Kimem Schmitzem. Vypadá to skoro jako konec "empétrojek", realita je ale jiná. Milióny písniček zůstávají na internetu, nabízejí je stovky dalších serverů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Schmitz, který vystupuje pod jménem Kim Dotcom, je stíhán za porušování zákonů o ochraně duševního vlastnictví a praní špinavých peněz. Jeho Megaupload je pravděpodobně mrtvý, ale to neznamená, že se mp3 už nestahují. Megaupload měl smůlu v tom, že byl skutečně velký a moc známý, jeho místo teď zabraly zástupy menších hráčů.

Řada serverů sídlících v Evropě nebo v Asii stále umožňuje stahování téměř jakékoliv hudby. Nikdo ani netuší, kolik jich je, a FBI si zejména na ty asijské těžko došlápne.

Také českým serverům se dosud nic nestalo. Příčina je hlavně v tom, že za nahrávání obsahu je podle našich zákonů zodpovědný uživatel, ne majitel serveru. Stíhání konkrétního člověka, který by nahrál na server např. deset alb, by bylo pro přetíženou policii nesmyslné vzhledem k bezvýznamné škodě, která by takto vznikla.

Reklama

Výběr článků

Načítám