Hlavní obsah

Cenu Costa za knihu roku dostal román Pure od Andrewa Millera

Román Andrewa Millera Pure (Čistý) získal britskou literární cenu Costa. Předseda poroty Geordie Greig oznámil, že vítěz byl vybrán po „bouřlivé debatě“.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Spisovatel Andrew Miller pózuje pro fotografy poté co vyhrál cenu za knihu roku 2011.

Článek

Podle Griega se osm porotců rozhodovalo mezi Pure a biografií Now All Roads Lead to France (Všechny cesty teď vedou do Francie) o posledních letech básníka Edwarda Thomase, kterou napsal jako prozaický debut další básník, Matthew Hollis.

Pure je situován do předrevoluční Francie 18. století. Podle Greiga je to „bohatý a brilantní historický román“.

Vítězové kategorií dostali šek na pět tisíc liber (150 tisíc Kč), Miller za celkové vítězství dalších 25 tisíc liber (760 tisíc korun).

Literární ocenění Costa se začalo udělovat již v roce 1971 jako Whitbreadova cena. Od roku 2006 převzal sponzorství kavárenský řetězec Costa. O cenu se mohou ucházet autoři, kteří žijí v Británii a v Irsku. V posledních dvou letech vyhráli cenu autoři poezie.

Reklama

Související články

Kniha Líbáš jako ďábel avizuje film

Marie Poledňáková vydala knihu Líbáš jako ďábel, volné pokračování příběhu divácky úspěšného snímku Líbáš jako Bůh. Premiéra filmového pokračování se chystá na...

Kriminální příběhy Miroslava Kučery

Galerie zločinu se jmenuje možná maličko bilanční knížka kriminalisty Miroslava Kučery, jehož tvář si pamětníci vybaví z televizních relací Federální...

Výběr článků

Načítám