Hlavní obsah

Filmové premiéry - Soukromý vesmír, Bůh masakru, Kontraband, Nebezpečná metoda a Černobílý svět

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vstupuje do kin nový časosběrný dokument Heleny Třeštíkové Soukromý vesmír, který mapuje život jedné české rodiny od roku 1974 do současnosti. Roman Polanski natočil adaptaci divadelní hry Bůh masakru s brilantním hereckým obsazením: Kate Winsletová, Jodie Fosterová, Christoph Waltz a John C. Reilly. Kontraband je remakem ceněného islandského filmu Reykjavík – Rotterdam s Markem Wahlbergem v hlavní roli. Král „divných filmů“ David Cronenberg natočil příběh pacientky mezi dvěma psychiatry – Carlem Jungem a Sigmundem Freudem.

Upoutávka na film Soukromý vesmír (v kinech od 26.1.2012)Video: AeroFilms

 
Článek

Soukromý vesmír

Filmové premiéry

Dějiny rodiny Kettnerových vycházejí vedle natočeného materiálu z deníků Janina manžela Petra, vedle toho Třeštíková pracovala s archivními záběry, které připomínají uměleckou kariéru Karla Gotta, významné okamžiky dobývání kosmu či zásadní politické proměny země. Kettnerovi a jejich tři děti nemají tak dramatický život jako hrdinové režisérčiných filmů Marcela, René a Katka, film je především působivým svědectvím o roli rodiny v životě člověka.

Soukromý vesmír, ČR 2012, 83 min., režie Helena Třeštíková

Bůh masakru

Upoutávka na film Bůh masakru (v kinech od 26.1.2012)Video: HCE

Režisér Roman Polanski natočil adaptaci stejnojmenné divadelní hry přední francouzské dramatičky Yasminy Rezy. Obyčejná klukovská rvačka končí dvěma vyraženými zuby jednoho z jejích aktérů. Což je důvod, aby to řešili rodiče. Slušně, klidně, jsou to přece zdvořilí a inteligentní lidé. Rodiče „oběti“ – Fosterová a Reilly - tedy pozvou rodiče „útočníka“ – Winsletová a Waltz - na návštěvu. Vlastně nejde o nic jiného než vyplnit formulář pro pojišťovnu. S elegancí a vzájemným pochopením. Jenže právě pochopení začne brát rychle za své a mezi čtyřmi civilizovanými lidmi se rozpoutá masakr, proti němuž je hádka a rvačka jejich synů méně než drobným pošťuchováním.

Bůh masakru, Francie/Německo/Polsko 2011, 79 min., režie: Roman Polanski, hrají: Kate Winsletová, Jodie Fosterová, Christoph Waltz a John C. Reilly.

Kontraband

Upoutávka na film Kontraband (v kinech od 26.1.2012)Video: Bontonfilm

Film Kontraband je remakem ceněného islandského filmu Reykjavík – Rotterdam režiséra Óskara Jonassona. Hlavní roli v původní verzi ztvárnil Baltasar Kormákur, který nyní režíroval tu hollywoodskou. Postavu Chrise Farradaye, spořádaného otce od rodiny, který se kdysi pohyboval za hranicí zákona, ale dokázal včas odejít, svěřil Marku Wahlbergovi.

Chris s pašováním zboží ze Střední Ameriky do USA sice skončil, ale bratr jeho ženy se rozhodl v jeho činnosti pokračovat. Jenže se mu nedařilo a Chris se musí rozhodnout, jestli ho nechá odpravit nebo se ještě jednou ke své někdejší „práci“ vrátí, pokusí se jeho nezdar napravit, a tak ho zachránit.

Kontraband, USA 2012, 110 min., režie: Baltasar Kormákur, hrají: Mark Wahlberg, Kate Beckinsaleová, Lucas Haas, Giovanni Ribisi a další.

Nebezpečná metoda

Keira Knightleyová hraje pacientku mezi dvěma věhlasnými psychiatry Sigmundem Freudem a Carlem Jungem ve filmu, který vychází ze skutečných událostí. Jung, inspirovaný Freudovou prací, chce na mladé pacientce, u níž byla diagnostikována hysterie, vyzkoušet experimentální léčbu: psychoanalýzu. Léčba je úspěšná, Sabina přiznává, že byla v dětství ponižována a bita autoritativním otcem.

Jung o tom píše Freudovi a na základě vzájemné korespondence mezi nimi postupně vzniká přátelství. Freud žádá Junga, aby léčil jeho přítele, psychiatra Otta Grosse, kterého popisuje jako zcela nemorálního, navíc drogově závislého člověka. Jung je ale fascinován Grossovým vzdorem a logickými argumenty, a pod jeho vlivem naváže milostný vztah s pacientkou…

Nebezpečná metoda, USA 2011, 99 min., režie: David Cronenberg, hrají: Keira Knightleyová, Vigo Mortensen, Michael Fassbender, Vincent Cassel a další.

Černobílý svět

Upoutávka na film Černobílý svět (v kinech od 26.1.2012)Video: Falcon

Film mapuje vztah tří zcela rozdílných a výjimečných žen. Eugenia „Skeeter“ Phelanová právě dokončila školu a je rozhodnuta začít se živit psaním. Když se jí podaří získat práci v místních novinách, požádá o pomoc Aibileen, služku své nejlepší kamarádky, a následně začíná na popud nakladatele pracovat na tajném spisovatelském projektu.

Aibileen strávila celý život jako služebná v domech bílých lidí v Jacksonu. Vychovala pro své zaměstnavatele 17 dětí a jednoho vlastního syna. Minny Jacksonová je třiatřicetiletá služebná, která má pověst nejlepší kuchařky v Mississippi. Mezi trojicí žen vznikne doslova sesterské pouto, které jim pomáhá překonat těžkosti, jimž jsou během svého snažení vystaveny, a pomáhá jim uvědomovat si, že občas je třeba vybočit ze zajetých kolejí.

Černobílý svět, USA 2011, 146 min., režie: Tate Taylor, hrají: Jessica Chastainová, Viola Davisová, Bryce Dallas Howardová a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám