Hlavní obsah

Slavný John Scofield zahraje s big bandem v Rudolfinu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný americký jazzový, bluesový a jazz-rockový kytarista John Scofield zahraje 25. ledna v pražském Rudolfinu. Doprovodí ho Dánský rozhlasový big band a Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Český rozhlas koncert odvysílá v přímém přenosu.

Foto: johnscofield.com

John Scofield

Článek

John Scofield se narodil roku 1951 v Ohiu. Během své dlouhé kariéry hrál s takovými veličinami, jako byl trumpetista Miles Davis, skupina Medeski Martin & Wood a saxofonista Joe Lovan. V Praze vystupuje poměrně často (např. i na festivalu Čechoameričana Rudyho Linky, který se pravidelně koná na náměstích několika českých měst). Je považován za jednoho z nejvýznamnějších jazzových kytaristů vedle Pata Methenyho nebo Billa Frisella.

Letos u nás představí album 54. S aranžérem Vincem Mendozou spolupracuje Scofield od počátku 90. let. Právě Mendozova úprava Scofieldovy skladby Carlos z alba 54 byla ve výročních cenách Grammy 2011 vyhlášena za Nejlepší instrumentální aranžmá.

Hudba pro desku i pražské vystoupení vyrostla zejména ze Scofieldových skladeb pro menší ansámbly. Provedení s bigbandem a symfonickým orchestrem neztratilo nic z kompaktnosti malé kapely.

Reklama

Výběr článků

Načítám