Hlavní obsah

Ztichlé Lidice očima zahraničních umělců v pražském DOX

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragický osud Lidic se stal tématem výstavy v pražském Centru současného umění DOX. Zajímavostí je, že jej reflektují ve fotografiích, textech nebo videích zejména zahraniční umělci. Putovní expozice s titulem The Silent Village (Ztichlá vesnice) je otevřena do 9. dubna.

Foto: archív

Dílo z roku 2009 italského umělce Paola Ventury.

Článek

Ústředním dílem je slavný dokument britského básníka a režiséra Humphreyho Jenningse nazvaný The Silent Village (1943), na který reaguje trojice umělců. Příběh více než 400 obyvatel, kteří byli v roce 1942 nacisty povražděni nebo odvezeni do koncentračních táborů jako odplata za atentát na Reinharda Heydricha, však britský filmař pojal tak, že přesunul Lidice z Čech do hornické vesnice v jižním Walesu.

„Dokument jsem viděl ještě jako student. Doslova mě uchvátilo to, jak Jennings rekonstruoval historické události,“ uvedl kurátor Russell Roberts. „Je to nejen britská propaganda, ale také fascinující podívaná jednoho z předních ostrovních autorů,“ dodal.

Jenningsův film sehrál významnou roli v diskusi o propagandistických hodnotách. Spojují se v něm hrané scény s realitou, dokonce bez profesionálních herců – vesničané hrají sami sebe.

Kaplanova rekonstrukce atentátu

Jako česká spojka v DOX figuruje působivá, speciálně vytvořená videoinstalace 10:35 od Jana Kaplana. Název dostala podle času, kdy byl 27. května 1942 v Praze-Libni atentát na zastupujícího říšského protektora proveden. Kaplanova instalace, vycházející z filmu Jana a Krystyny Kaplanových SS-3: Atentát na Reinharda Heydricha z roku 1992, zachycuje jednu scénu ze tří různých perspektiv.

Dobrým nápadem bylo ukázat na obrazovce celý dokument, patřící mezi ceněné rekonstrukce tohoto historického momentu. Možná je škoda, že pořadatelé nerozšířili výstavu o další zahraniční díla, třeba zápůjčkou z Lidické galerie. Například německý umělec Gerhard Richter, jehož díla se draží za milióny eur, věnoval galerii plátno s názvem Onkel Rudi (Strýček Rudi), další slavný výtvarník, Joseph Beuys, zase pro Lidice vytvořil Auto.

Přesto stojí expozice v DOX za návštěvu, protože představuje pohled zahraničních, zejména současných umělců na jednu z největších tragédií v české historii. Ztichlá vesnice nás tak opět spojuje s místem, které se stalo symbolem toho nejzrůdnějšího v člověku.

Hodnocení: 65 %

Reklama

Související témata:

Související články

V Praze točili atentát na Heydricha

Pražskou Hoffmannovou ulicí projížděl ve středu mercedes ze čtyřicátých let se dvěma muži v německých uniformách, následovaný dodávkou s kamerou. Připravovala...

Výběr článků

Načítám