Hlavní obsah

Na Oscara jsou nominováni Clooney, Streepová i Pitt

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letošní nominace na Oscara, které byly oznámeny v úterý v Los Angeles, padly na George Clooneyho, Meryl Streepovou či Brada Pitta. Mezi nejlepší filmy se zařadily The Artist (Umělec), War Horse (Válečný kůň), The Descendants (Děti moje), Hugo (Hugo a jeho velký objev) a další. Český Alois Nebel nedostal šanci.

Foto: Phil McCarten, Reuters

Herečka Jennifer Lawrencová a odstupující šéf oscarové akademie Tom Sherak čtou nominace.

Článek

Na nejlepší film roku kandidují War Horse (Válečný kůň), The Artist (Umělec), Moneyball, The Descendants (Děti moje), The Tree of Life (Strom života), Midnight in Paris (Půlnoc v Paříži), The Help, Hugo (Hugo a jeho velký objev) a Extremely Loud and incredibly Close (Extrémně hlasitě a neuvěřitelně blízko).

Na nejvyšší počet nominací (11) může být pyšný film Hugo a jeho velký objev, ne všechny kategorie jsou ovšem stejně významné. Deset jich má Umělec. Z hereček v hlavní roli byly nominovány Glenn Closeová (Albert Nobbs), Viola Davisová (The Help), Rooney Maraová (Muži, kteří nenávidí ženy), Meryl Streepová (Železná lady) a Michelle Williamsová (Můj týden s Marilyn). Z herců George Clooney (Děti moje), Demian Bichir (Lepší život), Jean Dujardin (Umělec), Gary Oldman (Jeden musí z kola ven) a Brad Pitt (Moneyball).

Foto: Profimedia.cz

Z filmu Moneyball

V kategorii režie figurují Michel Hazanavicius (Umělec), Alexander Payne (Děti moje), Martin Scorsese (Hugo a jeho velký objev), Woody Allen (Půlnoc v Paříži) a Terrence Malick (Strom života).

Mezi kameramany mohou doufat Guillaume Schiffman (Umělec), Jeff Cronenweth (Muži, kteří nenávidí ženy), Robert Richardson (Hugo a jeho velký objev), Emmanuel Lubezki (Strom života) a Janusz Kaminski (Válečný kůň).

Ve vedlejších rolích se letos prosadili Kenneth Branagh (Můj týden s Marilyn), Jonah Hill (Moneyball), Nick Nolte (Warrior), Christopher Plummer (Začátky), Max von Sydow (Extrémně hlasitě a neuvěřitelně blízko), Bérénice Bejová (Umělec), Jessica Chastainová (The Help), Melissa McCarthyová (Ženy sobě), Janet McTeerová (Albert Nobbs) a Octavia Spencerová (The Help).

Mezi nominovanými animovanými filmy jsou A Cat in Paris, Chico a Rita, Kung Fu Panda 2, Puss in Boots a Rango.

Válečný kůň Stevena Spielberga je příběh mladého chlapce jménem Albert a jeho milovaného koně Joeyho, který se odehrává na samém počátku první světové války. Joey je Albertovým otcem prodán britské jízdě a následně poslán na frontu, kde začíná jeho pozoruhodná pouť na pozadí velké války. Navzdory překážkám, kterým je na každém kroku nucen čelit, Joey ovlivňuje a mění životy všech, se kterými se na své pouti setká.

Ve filmu Děti moje exceluje především George Clooney jako Matt King, jehož manželka upadne do kómatu, a tak se nečekaně musí postarat o desetiletou Scottie a sedmnáctiletou Alexandru. Dcerám moc nerozumí a navíc se dozví, že ho žena dlouho podváděla. Matt se rozhodne najít milence své ženy, přičemž vlastně neví, co si s ním počne, až ho najde.

Černobílý Umělec vypráví s jemným humorem o Georgi Valentinovi (Jean Dujardin), který patřil k největším hvězdám němého filmu. Byl na vrcholu, jenže nastoupila éra zvukového filmu, kterým pohrdal a mladé hvězdy mu začaly šlapat na paty...

Snímek Moneyball je natočen podle skutečného příběhu Billyho Beana (Brad Pitt) – bývalého nadějného hráče baseballu s vyhlídkami na oslnivou kariéru, který se poté, co nedokázal splnit očekávání, zaměřil na administrativní stránku sportu. Na počátku sezóny v roce 2002 se Billy ocitá v zapeklité situaci: jeho špatně financovaný tým Oakland Athletics, zvaný též lidově A's, přišel o své nejlepší hráče a on je nucen dát svůj tým znovu do pořádku a zahájit sezónu s třetinou původního rozpočtu.

Foto: Archiv, Právo

Owen Wilson a Rachel McAdamsová v zahajovacím filmu Půlnoc v Paříži.

Formálně odvážný Strom života je o dospívajícím Jackovi, který prožívá komplikovaný vztah s otcem a ztrácí se v moderním světě. Hvězdně obsazený snímek je poctou životu, přírodě a světu kolem nás, který se nám odhaluje jako symfonie. Postupně, obraz po obrazu, nám přináší epický příběh.

Půlnoc v Paříži je nostalgická komedie Woodyho Allena, v níž mladý pár Gil (Owen Wilson) a Inez (Rachel McAdams) přijíždí s jejími rodiči do Paříže. Gil je nevýznamným spisovatelem, který miluje Paříž a chtěl by se tam po svatbě přestěhovat. Ovšem Inez jeho romantickou představu nesdílí.

Help vypráví o tvrdých a často bizarních osudech chudých černošských služek v USA na začátku 60. let. Jednoho dne je začínající novinářka přemluví, aby řekly pravdu o středostavovských paničkách, a rozpoutá tím na rasistickém jihu velký skandál.

Nominace na nejlepší film

War Horse (Válečný kůň)

The Artist (Umělec)

Moneyball

The Descendants (Děti moje)

The Tree of Life (Strom života)

Midnight in Paris (Půlnoc v Paříži)

The Help

Hugo (Hugo a jeho velký objev)

Extremely Loud and incredibly close (Extrémně hlasitě, neuvěřitelně blízko)

Reklama

Výběr článků

Načítám