Hlavní obsah

EXKLUZIVNĚ: Poslechněte si nové album Leonarda Cohena

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslechněte si nové album Leonarda Cohena nazvané Old Ideas. Slavný básník, spisovatel a zpěvák ho považuje za své "nejduchovnější" dílo. Zabývá se láskou i smrtí. Na Novinkách si ho můžete exkluzivně poslechnout celé.

Foto: Sony Music

Leonard Cohen: Old Ideas

Článek

Cohen začal s nahráváním Old Ideas přesně před rokem, v lednu 2011, nápady si však schovával už dlouhá léta. První verze tracků Amen a Lullaby si poprvé zaznamenal v roce 2007, některé písně navíc hrál i během posledního světového turné.

"Když má člověk vyjádřit nevyhnutelný konec, který nás všechny čeká, musí se přísně omezit na důstojnost a krásu," řekl jednou o smrtelnosti člověka, která je tématem jeho písní.

Nové album Leonarda Cohena produkovali Patrick Leonard, Anjani Thomas, Ed Sanders a Dino Soldo. Jeho proslulý baryton doplňují vokalisté Dana Glover, Sharon Robinson, The Webb Sisters a Jennifer Warnes a obal desky si navrhnul sám mistr.

Sedmasedmdesátiletý Leonard Cohen pochází z frankofonní oblasti Quebec v Kanadě. Nedávno byl uveden do americké rock´n´rollové síně slávy. Vydobyl si respekt básnickými sbírkami, skutečně slavný je ale kvůli písničkám. Ke známým patří Hallelujah, Suzanne, Bird On Wire, I’m Your Man, Chelsea Hotel a další. Jeho první album Songs from Leonard Cohen vyšlo v roce 1967 a pro některé folkové nadšence se stalo kultem.

Následovaly třeba desky Songs from a Room nebo Songs of Love and Hate. Některé Cohenovy písně jsou známé i v češtině, např. Suzanne od Golden Kids a Věž tónů a slov od Pavla Bobka.

Reklama

Výběr článků

Načítám