Hlavní obsah

Nejlepším krátkým filmem se stal francouzský Aglaée

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský Festival krátkých filmů, pořádaný karlovarským Mezinárodním filmovým festival, končí v kině Světozor v neděli večer, ceny však rozdal již v sobotu. Vítězem se stal snímek Aglaée francouzského režiséra Rudiho Rosenberga.

Foto: archív

Diváci ocenili film Láska na první pohled.

Článek

Ten vypráví o chlapci, který kvůli prohrané sázce musí pozvat na rande postiženou spolužačku. Společně s oceněním získal režisér finanční odměnu 5 tisíc eur.

Mezinárodní soutěže se zúčastnilo dvacet filmů z patnácti zemí světa. Porota, v níž zasedli spisovatelka a scenáristka Petra Soukupová i designér Aleš Najbrt, u Aglaée ocenila výstižný portrét jedné generace, který nabízí jak magické okamžiky, tak i realistický pohled a nečekaný humor.  „Vše je podpořeno silnými hereckými výkony v hlavních rolích a vynikajícím obsazením rolí vedlejších,“ uvedli.

Zvláštní uznání si z Prahy odnesl švédský režisér a fotograf Jens Assur za Zabij Kuře, vystrašíš opici. V devíti scénách z Číny ukazuje, jak národní politika a strategie mají nedozírné následky pro život jednoho člověka. Jury ocenila především etické poselství a nečekaný retrospektivní způsob filmového vyprávění.

Foto: archív

Zvláštní uznání si odnesl snímek Zabij Kuře, vystrašíš opici.

A druhé Zvláštní uznání získal britský snímek Než se řeka zbarví rudě o šestnáctileté Chloe, která s rodiči tráví život na cestách hledáním mystické rudé řeky. Natočil jej Paul Wright a porotu oslovil neotřelý filmový jazyk.

Romance z jednoho domu seniorů pod názvem Láska na první pohled pak vynesla Diváckou cenu Michaelu Daviesovi.

Nedělní program přinese filmové klasiky

Z nedělního programu stojí za pozornost projekce vítězných filmů nebo blok amerického filmaře Spikea Jonzeho, autora Adaptace nebo V kůži Johna Malkoviche. Zážitkem bude večerní Panorama, zahrnující oceněné snímky z prestižních festivalů jako Berlinale nebo Cannes.

Z této sekce doporučujeme komedii Bůh lásky od režiséra Lukea Mathenyho. Děj je prostý, přitom nesmírně vtipně a dobře natočený – modlitby kabaretního zpěváka a šampióna v šipkách Raymonda jsou vyslyšeny doslova a do písmene, když dostane záhadný balíček šipek napuštěných elixírem lásky. Háček je v tom, že žena jeho snů Kelly, miluje Rayova nejlepšího přítele... Matheny, původním povoláním novinář, za něj získal Oscara.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám