Hlavní obsah

Filmové tipy: Freud, Clooney a Scorsese

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po lednovém rozjezdu se Sherlockem Holmesem i prvními českými premiérami (Láska je láska a Labyrint) nabírá filmová nabídka v českých kinech další obrátky. V prvních třech měsících roku se můžeme těšit na mezinárodní herecké hvězdy i nová díla největších světových režisérů. A uvidíme také další očekávané domácí snímky.

Článek

Ještě v lednu bude mít premiéru novinka „krále divných filmů“ Davida Cronenberga Nebezpečná metoda. Film, inspirovaný skutečnými událostmi, se odehrává na začátku dvacátého století a střetnou se v něm dva věhlasní psychiatři: Carl Jung v podání Michaela Fassbendera a Sigmund Freud, kterého hraje Viggo Mortensen. V roli pacientky Sabiny září Keira Knightleyová a sestavu doplňuje Vincent Cassel  jako Freudův přítel Otto Gross.

Foto: Bontonfilm

Keira Knightleyová mezi dvěma psychiatry: Nebezpečná metoda.

Světoznámý režisér Roman Polanski natočil vzápětí po svém propuštění z domácího vězení ve Švýcarsku film Bůh masakru, který zahajoval loňský benátský festival. Z dětské rvačky, po níž se rodiče sejdou, aby ji „korektně a dospěle“ vyřešili, vzejde masakr, kterému nikdo z nich neunikne. Hrají Kate Winsletová, Jodie Fosterová, Christoph Waltz a John C. Reilly.

Upoutávka na film Bůh masakru (v kinech od 26.1.2012)Video: HCE

Únor otevřou další velké hvězdy, Ewan McGregor a Eva Greenová, kteří hrají v britsko-dánském filmu Perfect Sense, moderní love story, která kromě milostného příběhu přináší také ohrožení lidstva nevysvětlitelnou epidemií. Film se hrál na festivalu v Sundance a na Mezinárodním festivalu v Bratislavě dostal Cenu diváků.

Rovněž 2. února bude mít premiéru velmi očekávaná novinka režiséra Martina Scorseseho Hugo a jeho velký objev, o níž režisér Avataru James Cameron řekl, že lepší 3D dosud v kině neviděl! Diváky tedy čeká nepochybně silný zážitek s neobyčejným klukem Hugem Cabretem, který po otcově smrti žije na pařížském nádraží u strýce alkoholika. Po tátovi zdědil jen vynalézavost a robota s klíčovou dírkou ve tvaru srdce. Ten možná ožije a předá chlapci otcův vzkaz… Hrají mj. Ben Kingsley a Jude Law.

Britský thriller Jeden musí z kola ven podle spisovatele Johna Le Carrého uvádí na plátno Garyho Oldmana, Colina Firthe a Toma Hardyho v brilantním špionážním dramatu: píše se rok 1973 a britská tajná služba MI6 se pokouší ve svém středu nalézt sovětského špiona. George Smiley (Gary Oldman) je povolán z předčasného důchodu, aby zjistil, kdo ze čtyř hlavních podezřelých je zrádce.

Celkem se dalo čekat a George Lucas o tom veřejně dlouho mluvil, že Star Wars se vrátí na plátna znovu ve 3D. Už je to tady, 9. února vtrhne do kin Epizoda 1 – Skrytá hrozba.

Ve stejný den má premiéru drama Den zrady, pod nímž je jako režisér i herec podepsán George Clooney, a o němž Daniel „Bond“ Craig v nedávném rozhovoru v Právu řekl: „Existuje něco, co George Clooney nedokáže? Režíroval ho s velkou jistotou a je to velice sexy a silně politický a zajímavý film, svým způsobem zábavný.“

V napínavém příběhu o sexu, ambicích, loajalitě, zradě a pomstě odehrávajícím se na pozadí vysoké hry o kandidaturu na pozici amerického prezidenta uvidíme vedle Clooneyho například Paula Gia­mattiho a Philipa Seymoura Hoffmana.

Foto: EEAP Film Distribution

George Clooney režíruje i hraje ve filmu Den zrady.

O týden později se vydáme na Cestu na tajuplný ostrov 2. Kdo má rád dobrodružství a krásnou krajinu, určitě si ji nenechá ujít. Denzel Washington přijde ve filmu Nepřítel pod ochranou jako bývalý elitní agent amerických tajných služeb, který začal před lety pracovat proti mateřské organizaci. A čeká nás také další česká novinka: komedie Signál režiséra Tomáše Řehořka s Vojtěchem Dykem a Kryštofem Hádkem v hlavních rolích dvou podvodníků, kteří přijíždějí napálit obyvatele současné české vesnice.

Závěru únorové nabídky (od 23. 2.) vévodí nový film Stevena Spielberga Válečný kůň, příběh mladého chlapce Alberta a jeho milovaného koně Joeyho, který se odehrává na počátku první světové války. Albertův otec prodá koně britské jízdě a ten s ní odjíždí na frontu, kde začíná jeho pozoruhodná pouť: Joey ovlivňuje a mění životy všech, se kterými se setká. Albert, který nedokáže zapomenout, se vydává svého koně hledat.

Upoutávka na film Tohle je válka! (v kinech od 23.2.2012)Video: Bontonfilm

Docela jiný boj se odehrává v akční komedii Tohle je válka! Dva špičkoví agenti CIA jsou kamarádi na život a na smrt do doby, než se oba zblázní do jedné a téže slečny. Oba jsou přesvědčeni, že našli tu pravou a i když se dohodnou, že si půjdou z cesty, a dívce neřeknou, že se znají, nebyli by to správní agenti, aby se vzdali své vysněné dívky tak snadno…

Foto: Warnerbros

Po Reese Whiterspoonové touží dva muži ve filmu Tohle je válka!

Od 1. března se budeme moci na vlastní oči přesvědčit, jak se proměnila Meryl Streepová do postavy Železné lady neboli legendární britská premiérky Margaret Tchatcherové. Zprávy o jejím výkonu jsou už teď nadšené, a i když na film samotný jsou ohlasy zdrženlivější, velká dáma světové kinematografie určitě za návštěvu kina stojí.

Upoutávka na film Železná lady (v kinech od 1.3.2012)Video: Bioscop

Spolu s ní ovšem vstupuje do kin další skutečná a víc než zajímavá postava – první a nejdéle sloužící ředitel americké FBI J. Edgar Hoover. Ve filmu režiséra Clinta Eastwooda J. Edgar ho ztvárnil Leonardo DiCaprio a už toto spojení napovídá, že se přinejmenším milovníci biografických dramat mají na co těšit.

Upoutávka na film Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko (v kinech od 8.3.2012)Video: Warner Bros

V dalším týdnu vstupuje do kin film Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně blízko. Devítiletý Oskar najde v pozůstalosti po otci, který zahynul při teroristickém útoku na New York v září 2001, záhadný klíč. Rozhodne se vypátrat, kam patří, a hledání ho zavede na překvapivá místa. Hrají Thomas Horn, Tom Hanks a Sandra Bullocková.

Foto: Warnerbros

Thomas Horn a Tom Hanks ve filmu Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně blízko.

Velká očekávání vzbuzuje novinka Bohdana Slámy Čtyři slunce, která má světovou premiéru v těchto dnech na Sundance festivalu v USA. Příběh rodiny z menšího českého města a jejích přátel se dotýká těch, kteří se smiřují s realitou nesplněných snů a zároveň ještě mají touhu proměnit svůj život k lepšímu.

V březnu budou mít premiéru ještě dva české filmy. Jako první vstoupí 15. 3. do kin komedie o cestování v čase Probudím se včera režiséra Miloslava Šmídmajera s Jiřím Mádlem a celou plejádou populárních českých herců jako je Viktor Preiss, Zlata Adamovská, Petr Nárožný a další. A na konci měsíce se můžeme těšit na Okresní přebor s podtitulem Poslední zápas Pepíka Hnátka (režie Jan Prušinovský) a v něm na Miroslava Krobota v titulní roli, dále Ondřeje Vetchého, Luďka Sobotu, Leoše Nohu, Jaroslavu Pokornou a další obyvatele a fotbalisty obce Houslice.

Nabídku prvního čtvrtletí roku uzavírá akční, dobrodružný fantasy film Souboj Titánů, kde bude hrát Dia Liam Neeson, Persea Sam Worthington a jako Hades se představí Ralph Fiennes.

Foto: Warnerbros

Moderní návrat: Souboj Titánů

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám