Hlavní obsah

O digitalizaci knihovny rozhodoval i nový šéf

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O změně zadávací dokumentace pro výběr partnera pro vytvoření Národní digitální knihovny rozhodoval nový ředitel Úseku digitálních fondů a technologií Národní knihovny ČR (NK) Tomáš Svoboda, jenž nahradil Bohdanu Stoklasovou.

Foto: Národní digitální knihovna

Ředitel Úseku digitálních fondů a technologií Národní knihovny ČR (NK) Tomáš Svoboda (uprostřed)

Článek

Vyplývá to z odpovědi generálního ředitele NK Tomáše Böhma Vítu Richterovi, předsedovi Ústřední knihovnické rady, což je poradní orgán ministerstva kultury (MK), kterou Právo získalo z NK. Jde o projekt převádějící 26 miliónů stran, tj. 300 tisíc svazků pražské NK a Moravské zemské knihovny do 31. prosince 2014, do digitální podoby.

Rozpočet je zhruba 200 miliónů Kč a jeho zajištění je rozděleno na 15 % ze státního rozpočtu ČR a 85 % z EU.

Ze zadání výběrového řízení, v němž rozhodovala komise MK, vypadl požadavek, aby vyhrála firma, jež digitalizaci už prováděla. Výhradu vyslovil v ČT i Martin Lhoták, člen rady a ředitel Knihovny AV ČR. Ředitel Böhm oponoval, že zvolená firma prošla výběrovým řízením.

Projekt má provést česko-nizozemskobritská firma Logica Czech Republic, s. r. o., která ho realizuje ve spolupráci s berounskou dcerou firmy Albertina icome Praha.

Na protest proti rozhodnutí odešla z NK řada renomovaných odborníků, kteří cestovali po světě, aby získali informace od kolegů. Že odejdou, avizovali dříve.

„Projekt se stal nepřekonatelnou překážkou pro další spolupráci. V poslední době se rozešly i naše názory na vedení instituce,“ komentovala pro ČTK odchod dlouholetá koordinátorka projektu Stoklasová s tím, že v tomto rozhodnutí sehrál roli také tlak MK, tehdy pod vedením Jiřího Bessera, na Böhma.

Před koncem roku přitom vyzvala ministryně kultury Alena Hanáková ředitele Böhma, aby pozdržel rozhodnutí o začátku digitalizace. Minulý týden rozhodl řídící výbor projektu jménem ředitele Úseku digitálních fondů NK Svobody o zahájení prací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám