Hlavní obsah

Francouzský film nabídne divákům pestrou skladbu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pařížském hotelu Grand, kde na sklonku devatenáctého století promítali své první filmy bratři Lumierové, se minulý týden setkali novináři a obchodníci celého světa na již 14. rendezvous s francouzským filmem.

Foto: Archiv, Právo

Omar Sy a François Cluzet ve francouzském hitu Intouchables

Článek

Událost, pořádaná tradičně organizací na podporu francouzského filmu v zahraničí UNI France, přivítala více než stovku lidí, kteří se tu setkali s tvůrci nejnovějších francouzských filmů.

Těm jednoznačně vévodil snímek Intouchables (Nedotknutelní) režisérů Oliviera Nakache a Erica Toledana, který již třetí měsíc láme ve Francii divácké rekordy, když ho od premiéry vidělo neuvěřitelných 16 miliónů diváků.

Nesmírně lidský a vtipný film vypráví skutečný příběh neobvyklého přátelství bohatého muže, který je po nehodě upoután na invalidní vozík, a mladíka z předměstí, jenž se nedávno vrátil z vězení a překvapivě vyhraje konkurz na domácího ošetřovatele.

Do hlavních rolí obsadili režiséři zkušeného herce Françoise Cluzeta a černošskou hvězdu těchto dnů Omara Syho.

Ten triumfoval i na předávání cen zahraničních novinářů, tedy francouzské obdoby Zlatých glóbů, které se v pátek večer v Paříži předávaly: dostal cenu za nejlepší mužský herecký výkon a porazil tak například i Jeana Dujardina, představitele titulního hrdiny ve snímku Umělec. Ten bodoval i na letošních Zlatých glóbech.

Hollywood chce natočit remake

„Ano, už se nám ozvali z Hollywoodu, že by chtěli natočit remake,“ řekl v rozhovoru Právu Nakache a s úsměvem dodal: „Pokud by to mělo být, představovali bychom si do hlavní role Colina Firtha. Uvidíme, jednání nás teprve čekají.“ S novináři se setkal mimo jiné i francouzský herec a režisér Jean-Marc Barr, který představil kontroverzně přijímaný film American Translation o mladém masovém vrahovi.

„V televizi a na internetu je denně vidět mnohem víc násilí než v našem filmu. Přesto bylo jasné, že na něj neseženeme peníze například z televize, takže je to naprosto nezávislý film. Natočili jsme jej za šestnáct dnů,“ řekl Právu charismatický Barr a zavzpomínal na karlovarský festival, kde byl před deseti lety prezidentem hlavní poroty.

Francouzský film se během čtyř svátečních dnů představil v celkově dobré kondici.

Nabízí divákům velmi pestrou žánrovou skladbu i filmy, které by mohly právem zaujmout i v zahraničí. My se můžeme těšit například na poetický film Víla, již zmíněný American Translation, němého Umělce, drama z Afghánistánu s Diane Krugerovou Speciální jednotka a doufejme, že do plánu českých premiér přibude i jeden z nejlepších filmů posledních let – Intouchables.

Reklama

Související témata:

Související články

Tim Burton zřejmě zfilmuje Pinocchia

Americký režisér Tim Burton chce do chystaného snímku o Pinocchiovi obsadit Roberta Downeyho Jr. Americký herec by měl ztvárnit Geppetta, tvůrce dřevěné...

Paranormal Activity 4 jde do kin v říjnu

Další příběh z hororové série Paranormal Activity se do amerických kin dostane 19. října. Na webových stránkách o tom informoval magazín The Hollywood...

Film Love nezná míru ani nadhled

Teprve čtyřiadvacetiletý slovenský režisér Jakub Kroner chtěl, podle svých slov, natočit film o skutečných mladých lidech ze současné Bratislavy. Výsledek však...

Výběr článků

Načítám