Hlavní obsah

Nová alba: Charlotte Gainsbourg, Ed Sheeran nebo vzpomínka na Joy Divison

Právo, Jaroslav Špulák

Zdá se, že se vydavatelský kolotoč v novém roce pomaličku roztáčí. Ve třetím letošním týdnu již můžeme představit pouze novinky, alba, jejichž tvůrci a vydavatelé si pospíšili, aby stihli období, kdy se toho na hudební scéně tolik neděje a po novinkách prahnoucí posluchači jsou již odpočatí po loňském podzimním ataku hvězd. Všechna představená alba jsou nesmírně zajímavá.

Článek

Charlotte Gainsbourg: Stage Whisper

Nová alba

Album Stage Whisper je o roce stráveném na pódiu a přináší nový pohled na zpěvaččinu tvorbu i mnoho dosud nezveřejněných skladeb. První část nahrávky tvoří minialbum, které se svými osmi skladbami přenáší Gainsbourgovou do nové zvukové krajiny. První čtyři písně pro ni složil Beck.

Druhou položkou alba je série živých nahrávek toho nejlepšího z jejích dvou prvních počinů Charlotte For Ever (1986) a 5:55 (2006), které skládala se členy francouzských Air, a IRM, kde jí asistoval zmíněný Beck. Rytmický elektronický a nadpozemský zvuk, který vytvořila její kapela, je skvělým doprovodem Charlotte Gainsbourgové a jejích magických intimních písní. Kolekce vychází jako dvojCD s dokumentem na DVD.

Warner Music/Supraphon

Ed Sheeran: +

Nová alba

Britský písničkář Ed Sheeran ví dobře, kam směřuje a jak se tam dostat. Oplývá sebejistotou, která nadchne i udiví, ale je také otevřený. Sebejistotu na svém debutovém albu nazvaném prostě + nestaví na písničce jiného autora, ale na stovkách koncertů, které odehrál sám se svou kytarou. Jeho písně inspirovali Jay-Z i Damien Rice. Vyprávějí o městě, které miluje, a o lidech v něm. Vyprávějí o lidech, které město stvořilo i zničilo. Jsou o lásce a ztrátách, jsou veselé, když je veselé chcete.

Warner Music/Supraphon

Joy Division: Singles 1978-80

Nová alba

Na stylové kolekci je deset singlů slavné britské kapely z dvou let jejího tvůrčího rozpuku. I díky nim se stala jednou z nejdůležitějších formací v historii světové alternativní hudby. Za výběr skladeb odpovídají novinář a spisovatel Jon Savage a žijící členové kapely plus Martin Hannett. Ke slyšení jsou klasiky britské alternativní scény, písně Atmosphere, Love Will Tear Us Apart, Dead Souls, Warsaw nebo Isolation. Dohromady je k dispozici 76 minut hudby.

Warner Music/Supraphon

Olly Murs: In Cafe You Didn’t Know

Nová alba

Olly Murs na sebe ve Velké Británii upozornil v roce 2009, kdy skončil na druhém místě soutěže X Factor. Jeho debutový singl s písničkou Please Don’t Let Me Know vyšplhal až na první pozici národní prodejní hitparády a první kolekce, která se jmenovala jednoduše Olly Murs, skončila ve své kategorii druhá. Stylem novinky je retro, směr v oblasti pop music tolik populární. Mursovy skladby se povšechně nesou v tanečním duchu a na desce je jich třináct.

Sony Music

The Little Willies: For The Good Times

Nová alba

Kapela, v jejíž sestavě figuruje i slavná zpěvačka Norah Jones, se poprvé zformovala v roce 2003. Původně mělo jít o jednorázový projekt, který vznikl z chuti pěti muzikantů společně na jediném koncertě přehrát oblíbené countryové písničky. Radost z vystoupení a nadšené ovace publika nakonec přerostly v dlouhodobou spolupráci.

Pětice Lee Alexander, Jim Campilongo, Richard Julian, Dan Rieser a Norah Jones letos tedy vydává své druhé album, na kterém opět dojde na předělávky písní více i méně slavných country interpretů včetně těch od Johnnyho Cashe, Krise Kristoffersona, Willie Nelsona nebo Loretty Lynn. Pilotním singlem je Jolene od Dolly Parton...

EMI Music

Kronos Quartet: Music Of Vladimir Martynov

Nová alba

Nová nahrávka jednoho z nejslavnějších smyčcových kvartetů světa, který se svobodně pohybuje nejenom v oblasti klasické hudby, ale často interpretuje i skladby z oblasti pop music a dalších směrů, stejně tak se podílí na filmové muzice. První album Kronos Quartetu od znamenité desky Floodplain (2009) přináší klasické kompozice žijícího ruského skladatele Vladimira Martynova, který jako autor rád překračuje hranice klasiky. Inspiruje se též folkem, avantgardním rockem či elektronikou, stejně tak se snaží pro budoucí generace uchovat tradiční náboženské písně. Na desce jsou skladby, které ruský skladatel napsal speciálně pro kvarteta.

Warner Music/Supraphon

The Maccabees: Given To Be Wild

Nová alba

Třetí album jedné z nejzajímavějších rockových kapel na současné britské scéně, která se snaží lehce překračovat hudební hranice. Pozornost na sebe strhla již minulou nahrávkou Wall Of Arms z roku 2009. S novou kolekcí jí pomáhali Tim Goldsworthy a Bruno Ellingham, kteří jsou známí ze spolupráce s LCD Soundsystem a Massive Attack. Deska je inspirována nahrávkami takových velikánů, jakými nesporně jsou David Bowie, Kate Bush či skupina The Stone Roses.

Universal Music

Reklama

Výběr článků

Načítám