Hlavní obsah

Mezinárodní AniFest připomene Jiřího Trnku

Oslavu sto let od narození Jiřího Trnky, bohatý program věnovaný filmové loutce, retrospektivu britské a estonské animace a stovky soutěžních filmů nabídne mezinárodní festival animovaných filmů AniFest.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Perníková chaloupka - Jiří Trnka (výřez)

Článek

Jeho jedenáctý ročník bude od 26. dubna do 1. května v severočeském lázeňském městě Teplice. Mluvčí Marie Heřmanová oznámila, že tato přehlídka se poprvé rozšíří do historického města Duchcov, kde animace promění atmosféru slavného zámku.

„AniFest letos představí tradiční i současný loutkový film ve všech jeho podobách a oslaví jednoho z nejslavnějších světových tvůrců, plzeňského rodáka Jiřího Trnku, od jehož narození uplyne 24. února 2012 sto let. Filmové loutce a loutkovému filmu proto bude věnována významná část programu včetně toho doprovodného,“ uvedla Heřmanová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Perníková chaloupka - Jiří Trnka

Do mezinárodní soutěže dorazilo bezmála 1600 filmů ze 66 zemí světa. Prezidentem festivalu je pro rok 2012 režisér a scenárista Barry Purves, jeden z nejvýraznějších tvůrců britské loutkové animace, který se věnuje filmu i divadlu a také pedagogické činnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi Müllera milují, přidal další koncerty

Richard Müller pro velký zájem prodlouží Potichu Tour o další koncerty v českých a moravských městech. Od 24. března do 9. května s sebou opět bere Dana Bártu...

Werichovo Fimfárum míří do francouzských kin

Zhruba v padesáti filmových a digitálních kopiích se vydává do francouzských kin závěrečná část werichovské trilogie Fimfárum do třetice všeho dobrého. Film je...

Výběr článků

Načítám