Hlavní obsah

Karel Gott ukázal nejnovější obraz, výstava hvězd začala

Právo, Jaroslav Špulák

Zpěvák Karel Gott vystavil svůj nejnovější obraz. Stalo se tak u příležitosti zahájení výstavy The Art Of Hard Rock (Umění hard rocku), které se uskutečnilo ve středu v galerii Dvorak Sec Contemporary v Praze.

Foto: Michal Kamarýt, ČTK

Karel Gott u svého obrazu

Článek

Výstava potrvá do 17. února, vstup na ni je zdarma a návštěvníci budou moci zhlédnout nejenom obrazy Jima Morrisona, Peta Townshenda, Michaela Jacksona a dalších, ale rovněž Gottův obraz nazvaný Extáze svaté Terezie.

„Nemá zatím rám. Ještě včera večer, vlastně i dnes ráno byl obraz trochu vlhký. Troufl bych si dokonce tvrdit, že ještě není tak docela dokončený,“ řekl Právu Gott.

„Je inspirovaný příběhem řádové sestry Terezie, které se ve snu zjevil anděl se zlatým žhavým šípem, jenž pronikal do jejích útrob tak intenzivně, že si přála, aby to nikdy neskončilo. Jelikož to byl anděl, tak byla Terezie později svatořečená,“ vysvětlil Gott.

Vyjádřil se také k tomu, proč se vedle hudby věnuje malování.

Kdysi neudělal zkoušky na UMPRUM a je za to rád

„Nestačí mi vyjadřovat se celý život pouze písní, zpívat a zabývat se muzikou. Já a samozřejmě i všichni ti, kteří jsou na této výstavě svými obrazy zastoupeni, máme nutkání širší výpovědi. Jsem velmi rád, že jsem na výstavě s kolegy rockery. Nejsem sice pravý rocker, ale začínal jsem na rock’n’rollu, z něhož rock vzešel."

"Byl jsem tedy u jeho kolébky a jsem rád, že jsem to zažil. Bylo to obrovské uvolnění a velká radost. Proto si troufám říct, že k rockerům patřím, byť mé občasné stylové zabroušení k rocku mé publikum zpravidla nepřijímalo s nadšením. No, a když jsem se podíval například na výtvor Jima Morrisona, jsem rád, že na této výstavě nejsem jediný blázen,“ podotkl Gott s úsměvem a humorem sobě vlastním.

„Jsem malíř samouk, který kdysi neudělal zkoušky na UMPRUM a je za to rád. Kdybych je udělal, byl bych v šedesátých letech neznámý výtvarník, který by dostával nezajímavé zakázky a světem by se spíše jen tak potácel. Někteří galeristé u nás, v Berlíně a kdekoli, kde jsem vystavoval, mi říkali, abych maloval, dokud zpívám. Tvrdili, že takových malířů, kteří se svou další uměleckou profesí skončili a nikdo je už nikam nechtěl, prý mají dost,“ pokračoval ve vyprávění Gott.

„Maluju už od dětských let, chtěl jsem být malířem. Jako řada těch, kteří malují už několik desetiletí, i já jsem procházel a procházím určitými fázemi. Když zpěvák začíná a vystupuje třeba v nějaké soutěži, nemá zpravidla vlastní repertoár. Zpočátku jsem jako malíř také neměl vlastní invenci, takže jsem začal malovat podle slavných obrazů. Jeden z mých prvních byl Sandro Botticelli a jeho Klanění tří králů. Potom jsem přešel na krajinomalbu a teprve potom jsem našel vlastní inspiraci a styl,“ uzavřel.

O Gottovy obrazy je čím dál větší zájem. Němci dokonce o jeho tvorbě natočili několik dokumentů. Češi se o jeho výtvarném talentu a malování dozvídají spíše pozvolna, neboť je pro ně především skvělý zpěvák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám