Hlavní obsah

Nezvedená Clarice glosuje svět

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na český trh se dostala první knížka ze série britské spisovatelky Lauren Childové o typické dnešní britské školačce Clarice Beanové. Trochu nezvedené, která má typický problémy svých vrstevnic, nesnáší svoji učitelku a většinu času věnuje čtení příběhů o školačce, tajné agentce.

Foto: Nakladatelství Maťa

Kniha To jsem prostě já, Clarice Beanová

Článek

Knížka má vtip, jaký byl typický pro podobné příběhy, a to nejen pro Tajný deník Adriana Mola, který suše glosuje své okolí, což děla i Clarice. Má v sobě i něco z Jirky, postrachu rodiny, je totiž mnohem akčnější, i když její příběhy nestojí na neustálých průšvizích.

Trochu taky v detektiva Kalla Blomqvista Astrid Lindgrenové, i když ona žádný detektiv není. Neřeší žádný složitý případ, jen se pokouší zjistit, kam zmizel pohár pro vítěze školní soutěže, jež má podpořit žáky ve čtení. Ovšem ve čtení těch knížek, které považuje za vhodné paní učitelka a Wilbertonová. Příběhy malé agenty Ruby Redfortové mezi ně rozhodně nepatří.

Rodina Beanové má asi nejblíž k rodině Z tak je to, kocoure. Podstané ale je, že hlavní hrdinka je holka, a to holka z masa a kostí, žádná přelud pro snící romantičky. Její život je také reálný, jen ze skutečnosti často utíká do světa své oblíbené literární postavy, aby mohla snít. Kniha se odehrává v realitě, mnohdy trochu šedivé, a samotný příběh ztraceného poháru i školní soutěže je velmi reálný.

Době odpovídá stručnost textu, mnohdy je vše jen nahozeno v několika řádcích, na druhou stranu však právě takováto skicovitost spolu s ilustracemi a grafickým zpracováním textu přitáhne i děti, které u dlouhého textu nevydrží. A dočkají se dvou příběhů, příběhu samotné Beanové i tajné agentky Ruby. Nechybí přitom ani řada vtipných hlášek, kterými se stejně jako některými vtipnými postřehy pobaví i rodiče.

Celkové hodnocení: 55 %

Reklama

Výběr článků

Načítám