Hlavní obsah

Love je jen film pro náctileté, i když má své pěkné momenty

Novinky, Stanislav Dvořák

Vypadat cool, mluvit cool, žít cool, to je diktát mainstreamové mládeže i filmu Love slovenského režiséra Jakuba Kronera. Poněkud nevyvážená směs komedie, romantiky a "gangsta" dramatu má potenciál stát se emocionální jízdou pro publikum pod 25 let.

Foto: Falcon

Studentka Veronika (Kristína Svarinská) a Maťo (Michal Nemtuda)

Článek

Króner přinejmenším natočil něco, co bude mladé publikum trochu zajímat a má to jakousi míru spojitosti s jejich životem. A když už nic jiného, neubíjí nudou.

Velkou část snímku vyplní vcelku přijatelné veselé scénky z dívčí koleje a z bytu dvou zhulených chlapců, jejichž slovní zásobu tvoří hlavně "pipka a kokot". To může navodit chybný dojem, že je to komedie o mladých, jenže vzápětí se překvapivě otevře drama.

Dva zloději aut a "huliči" se pouští do stále riskantnějších podniků, až jednoho z nich zmlátí slovenská policie a druhý toho s ohledem na vztah se studentkou ekonomky chce nechat a najít si práci. Rozhodnou se pro poslední akci (fingovanou loupež) a jak už to ve scénářích, nikoliv v životě, bývá, na poslední chvíli někoho zabijí.

Foto: Falcon

Osudová chyba dvou kamarádů...

Příběh je z 80% uvěřitelný až na scénku v hotelu a onen závěr, kdy už si scénář dělá, co chce, a trochu vyvolává dojem, že jsme v americkém seriálu. Zejména nedává smysl, proč by člověk, který potřebuje nenápadně předstírat, že je zaměstnán v hotelu, schválně urážel hosty. A happy end? Tomu už vůbec neuvěříte, pokud vám není patnáct.

Film Love má jednu základní snahu - všechno musí vypadat a znít strašně cool, dívky jsou vystajlované až do nebe, hudba je účelně kýčovitá a přesně odpovídá typu filmu a emocím, které může u části mladého publika vyvolat. Takže lze říci, že plní svou funkci.

A herci nehrají špatně. Citlivá, trochu zaražená studentka Veronika (Kristína Svarinská), signalizuje, že skrývá nějaké trauma (dětský domov) a je asi nejsympatičtější z celé sestavy. Její partner Maťo (Michal Nemtuda) působí relativně normálně, spíše nevýrazně. Škoda, že on a jeho kamarád Tomáš, hlavní mužští hrdinové, jsou vlastně nesympatičtí troubové, líní paraziti, kteří jen kradou, kouří a válejí se. Život chápou jako počítačovou hru.

Celkové hodnocení: 65%

Reklama

Výběr článků

Načítám