Hlavní obsah

Letošní výstavy: Rembrandt, art brut i Neprašova retrospektiva

Právo, Kateřina Farná

Letošní rok, tedy zatím podle odtajněných programů, bude v hlavních českých i moravských galeriích tematicky pestrý. Na své si přijdou příznivci tradičního krásného umění stejně jako alternativních forem, zkrátka nepřijdou ani milovníci fotografie a architektury. Nebudou chybět žánrové mezinárodní projekty ani retrospektivy známých jmen jako Karel Nepraš nebo Krištof Kintera.

Foto: Archív, Právo

František Skála: Tóny klinické smrti (1991)

Článek

Nepochybně jeden z vrcholů nadcházející sezóny připravují v pražské Národní galerii. Výstava s názvem Rembrandt & Co. – Příběhy umění ve století blahobytu bude od února otevřena v prostorách Šternberského paláce. K vidění budou plátna největších holandských mistrů včetně Rembrandtova obrazu Učenec v pracovně.

Národní galerie rovněž chystá výstavu malíře Jakub Schikanedra a od 1. března ve Veletržním paláci přehlídku zaměřenou na české výtvarné umění od 80. let až po současnost. „Výstava by měla ukázat dynamiku proměny probíhající u nás už od sedmdesátých let a sledovat její průběh, který se zcela nekryje s politickými převraty a dokonce je v umění a architektuře předznamenává,“ píše se na stránkách galerie.

Mezi autory více než dvou stovek exponátů by měli být Jan Merta, Vladimír Skrepl, Jan Kotík, Josef Bolf, Jiří David, Tomáš Císařovský, Jiří Černický nebo skupina Guma Guar.

Graffiti, Lidice i Karel Nepraš

Art brut Adolfa Wölfliho

Pestrý program nabídne dramaturgie Galerie hlavního města Prahy (GHMP), kde se připravuje šest velkých výstav současného českého i zahraničního umění. První z řady bude od února retrospektiva významné postavy světového art brut Adolfa Wölfliho a nejen mladší publikum ocení prezentaci umělce Krištofa Kintery (od 29. února v Městské knihovně).

V polovině roku GHMP uspořádá výběr z kolekce rakouských sběratelů Karlheinze a Agnes Esslových a pod názvem New London reprezentativní přehlídku současné britské scény. Podzimu budou vládnout dva pozoruhodné projekty – jeden týkající se fenoménu graffiti a street artu, druhý bude věnován tvorbě Petra Písaříka.

Pražská Galerie Rudolfinum se zaměří na fotografická díla zahraničních autorů. Pod kurátorským vedením Petra Nedomy vzniká expozice asi stovky impozantních snímků, které vytvořili fotografové Bernd a Hilla Becherovi  (otevřena od 22. března).

„Systematické dokumentaci průmyslových krajin se tito významní představitelé světové fotografie věnovali více než čtyřicet let. Výsledkem soustavného fotografování dolů a hutí, vysokých pecí, plynojemů, vodojemů a vápenek je nejen svébytný typologický systém, ale i poutavá hra forem pečlivě sestavených sérií objektů a motivů,“ uvádějí pořadatelé.

Prvním počinem roku má být od 12. ledna v Centru současného umění DOX expozice The Silent Village, jejímž motivem budou nacisty vyhlazené Lidice. Na konci ledna začne Middle East Europe, prezentující díla evropských umělců reagujících na blízkovýchodní konflikt. Jako letního tahouna pak kurátoři zamýšlejí retrospektivu ikony české výtvarné scény, sochaře Karla Nepraše.

Brno chystá Rafany, Olomouc Františka Skálu

K očekávaným událostem brněnské scény patří kromě Mezinárodního bienále grafického designu retrospektiva kontroverzní skupiny Rafani v Domě umění. Začít by měla na konci června. A architektuře se bude věnovat od 30. března výstava Jan Kotěra: ohlasy lidového umění v Moravské galerii Brno.

Z nabídky Muzea umění Olomouc zaujala tematická přehlídka díla Františka Skály (od 12. dubna) a fotografická výstava Civilizovaná iluze (od 8. března), jejímž jádrem budou unikátní díla klasiků jako František Drtikol, Josef Sudek nebo Jaromír Funke. Ostravská Galerie výtvarného umění zatím novinky definitivně neodtajnila, nicméně až do 4. března pokračuje výjimečná výstava Černá slunce a v létě zde bude vystavovat sochař Čestmír Suška.

V zahraničí Freud i Picasso

Komu by česká nabídka nestačila, bohatě si může přidat v zahraničí. Londýnská National Portrait Gallery nabídne od února více než stovku prací Luciana Freuda a Tate Britain od 15. února zase exhibici pojednávající o vztahu Picassa a Velké Británie.

Vídeň slaví rok Gustava Klimta a například berlínská galerie Martin-Gropius-Bau na léto naplánovala přehlídku známé americké fotografky Diane Arbusové.

Reklama

Výběr článků

Načítám