Hlavní obsah

Výtečné výstavy i krásný výhled v Tate Modern

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo byl někdy v Londýně, jistě si vzpomene na výjimečnou budovu u nábřeží Temže. Londýnská galerie Tate Modern je původem obří elektrárna, postavená ve dvou etapách v letech 1947 a 1963.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Michelangelo Pistoletto: Venuše na hadrech (1967)

Článek

V roce 1981 byla vyřazena z provozu a po dlouhém přemýšlení, jak s budovou naložit, se projevil britský kulturní duch. Po rekonstrukci byla k oslavám nového milénia otevřena jako galerie, která se brzy stala vyhledávaným místem pro obyvatele Londýna i turisty. Navíc vstup je na většinu výstav zdarma.

Pod hlavičkou Tate se ukrývají čtyři galerie, v nichž jsou uloženy kolekce britského umění od roku 1500 až po moderní skvosty. Tate Modern vždy hostila díla nejpozoruhodnějších i neslavnějších umělců z celého světa. A bez nadsázky lze říci, že kdo někdy neměl v těchto velkorysých prostorách vystavenou alespoň maličkou skicu, jako by v mezinárodním hledáčku ani nebyl.

Z Čechů se to podařilo například Františkovi Kupkovi, Toyen, Janu Švankmajerovi nebo loni mladé výtvarnici Kateřině Šedé. V její performanci Od nevidím do nevidím představovalo osmdesát obyvatel moravských Bedřichovic svou vesnici.

Mezi očekávané výstavy nového roku se řadí retrospektiva provokatéra Damiena Hirsta (od 4. dubna), která nabídne všechna jeho klíčová díla z více než dvacetileté tvorby, samozřejmě včetně naložených žraloků.

Poezie a sen

Vedle nově chystaných expozic najdete vždy ve třetím a pátém patře stálé výstavy vycházející ze sbírek Tate a pravidelně se tematicky obměňující. Společně tak v jednom prostoru komunikují například mistrovská díla Picassa, Matisse, Dalího, Magritta, Pollocka, Giacomettiho nebo Warhola.

K vidění je momentálně výstava nazvaná Poezie a sen, která propojuje umění minulosti a současnosti a jejíž hlavní linie směřuje k surrealismu a jménům jako Giorgio de Chirico, Salvador Dalí, Max Ernst, nechybějí však ani nádherné sochy Giacomettiho, instalace Josepha Beuyse nebo hromada slunečnicových semen vyrobených z porcelánu od čínského umělce a aktivisty Aj Wej-weje.

Pozoruhodná je rovněž série fotomontáží se silným politickým akcentem od Johna Heartfielda, jimiž do začátku druhé světové války bojoval mimo jiné proti vzrůstajícímu kultu Adolfa Hitlera a jeho ideologie. Jedna z nejznámějších zachycuje pomocí rentgenového snímku vůdce jako nadčlověka polykajícího peníze.

V dalších sálech si na své přijdou příznivci dokumentární fotografie a jejích nových forem i fanoušci nejsoučasnějšího umění. Tématy expozice Energie a proces jsou pohyb, technologie, různá skupenství i matérie.

A na závěr ještě jeden tip – až budete v Tate Modern, nezapomeňte se zastavit v kavárně. Ze sedmého patra budete mít krásný výhled na historické centrum města.

Reklama

Výběr článků

Načítám