Hlavní obsah

Národní divadlo zve diváky do Čarokraje

Právo, Radmila Hrdinová

Do Čarokraje, mytologické krajiny plné zvláštních bytostí, jako jsou bazilišci, vlkodlaci či fénixové, z nichž část žije v podzemí pod Národním divadlem, pozvou diváky tvůrci inscenace stejnojmenné opery skladatele Marka Ivanoviče v čele s bratry Petrem a Matějem Formanovými. Poprvé se tak stane v sobotu 14. ledna.

Článek

„Díky výkopovým pracím na nábřeží Vltavy jsme na začátku podzimu objevili vchod do podivuhodných prostor pod Národním divadlem. Badatelé prostor prozkoumali a brzy budeme připraveni ukázat alespoň část tohoto Čarokraje prvním rodinným expedicím,“ říká o připravované premiéře režisér a spoluautor libreta Petr Forman.

Nápad inspirovat se knihou Geralda Durella Mluvící balík k vytvoření „rodinné opery“ měl minulý šéf opery Jiří Heřman. Hudební část svěřil Marku Ivanovičovi, který soudí, že bájní tvorové se dorozumívají zvuky podobnými opernímu zpěvu.

„Každou chvíli se jakoby zastaví čas a jsme svědky písničky nebo árie. Svět opery je totiž pro mne Čarokrajem – místem, kde je možné cokoliv,“ říká tvůrce opery.

Tým průzkumníků, který nabídne části diváků pohled do fantastického světa Čarokraje nejen na jevišti, ale třeba i v podzemí ND, tvoří kromě Petra Formana i jeho dvojče Matěj, tvůrce výtvarné stránky inscenace, za dirigentský pult se postaví sám skladatel Marko Ivanovič, sbory připravil Martin Buchta.

V rolích mytologických tvorů se představí sólisté opery Alžběta Poláčková, Jana Šrejma Kačírková, Roman Janál, Jakub Tolaš, Jaroslav Březina, Jan Markvart či František Zahradníček. Do konce sezóny je připraveno celkem devatenáct výletů do Čarokraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám