Hlavní obsah

Tolkien měl kdysi dostat Nobelovu cenu, porota ho posoudila jako "béčko"

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejslavnější autor fantasy literatury J. R. R. Tolkien byl nominován v roce 1961 na Nobelovu cenu, ale nedostal ji. Jeho způsob psaní připadal tehdejší porotě "druhořadý".

Foto: Profimedia.cz

Jen pro své děti psal původně knihy slavný Tolkien. Jistě ani netušil, že jednou bude jeho dílo vydělávat ročně 50 miliónů dolarů.

Článek

Po padesáti letech bylo povoleno odtajnění příslušných dokumentů a ukázalo se, že Tolkiena nominoval spisovatel C. S. Lewis. Porota však rozhodla, že jeho vyprávění nedosahuje nejvyšší kvality. Nakonec tedy cenu dostal jugoslávský autor Ivo Adrič.

Na tuto kuriozitu upozornil švédský novinář Andreas Ekstrom, který ji zveřejnil v listu  Sydsvenska Dagbladet. Na druhém místě tehdy skončil britský autor Graham Greene, který Nobelovu cenu také nikdy nedostal.

Tolkien byl po většinu svého života neznámým jazykovědcem, jeho Hobit vyšel původně ve třicátých letech ve směšném nákladu a moc lidí nezaujal. Pán prstenů také musel čekat na masové uznání až do šedesátých let, kdy ho objevila vysokoškolská mládež.

Tolkien nemohl tušit, jakého uznání a obrovského komerčního úspěchu se jeho dílo léta po smrti dočká. Zfilmovaná trilogie Pán prstenů vydělala asi 6 miliard dolarů a v současnosti se natáčí dvoudílný Hobit.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyjde neznámý Tolkienův text

Syn geniálního britského spisovatele JRR Tolkiena Christopher Tolkien připravil k vydání Legendu o Sigurdovi a Gudrun, přepracovanou severskou pověst, kterou...

Výběr článků

Načítám