Hlavní obsah

Nové knihy - Lustig, Lustigová, Kamen, Scarrow, Sutcliffová i Roseová

Právo, Věra Míšková

Mezi nové tituly jsem vybral povídkovou knihu otce Arnošta Lustiga a jeho dcery Evy Lustigové i nový román básníka, dramatika a prozaika Jiřího Kamene. Pozornost si jistě zaslouží britský autor historických románů Simon Scarrow i historická próza klasičky z Británie Rosemary Sutcliffové. Americká prozaička Karen Roseová přispěla novým thrillerem. Na závěr pohled na český komiks první poloviny 20. století očima Heleny Diesing.

Článek

Arnošt Lustig a Eva Lustigová:

Povídky

Nové knihy

Ještě před svým odchodem z tohoto světa, letos 26. února, vybral Arnošt Lustig dvě své povídky Poslední den ohňů a Chvíle hned po ránu k publikaci se svou dcerou. Ta připojila povídky Bílý vítr a Sláva Chaima Steina. Vznikla tak výjimečná sbírka raných textů obou spisovatelů. Čtenář tak má možnost porovnat, jak či nakolik ovlivnil významný spisovatel tvorbu své dcery.

Mladá fronta, 176 stran, 229 Kč

Jiří Kamen:

Kinžál

Nové knihy

Román o hledání ztraceného obchodníka s limonádou v africké pouštní válce, tak zní podtitul nové prózy Jiřího Kamene, který prochází 20. stoletím v československých městech i obcích. Vše začíná jako pátrání hlavního hrdiny po otci, na něhož mu utkvěly v paměti jen „relikvie“ připomínající boje během 2. světové války v africké poušti. Svou roli pak získají Franz Kafka, Ema Destinnová, Jaromír Funke, Josef Váchal a dalších kulturní osobnosti.

Mladá fronta, 472 stran, 349 Kč

Simon Scarrow:

Orel na lovu

Nové knihy

V historickém románu Simona Scarowa se čtenář ocitne v zimě roku 44 našeho letopočtu, kdy římská armáda po řadě krvavých bitev obsadila město Camulodunum. Zatímco generál Plautius, velitel Druhé legie, vymýšlí postup dalšího tažení, loď, na níž cestuje jeho žena a děti, zničí bouře. Generálova rodina upadne do zajetí temného bratrstva druidů požadujících propuštění svých bratří, kterých se zmocnili Římané.

BB art, přeložili Ludmila a Tomáš Havlíkovi, 312 stran, 249 Kč

Rosemary Sutcliffová:

Orel Deváté legie

Nové knihy

V románu Rosemary Sutcliffové se obávaná římská Devátá legie vydala na mlhou obestřený sever Británie, ale nikdo o ní už nikdy neslyšel. Čtyři tisíce mužů zmizely a s nimi i jejich standarda s orlem. Tuto záhadu nikdo nedokázal objasnit… Marcus musí vypátrat, co se stalo s jeho otcem, který ztracené legii velel. Vydává se proto do neznámé země na nebezpečnou výpravu a nikdo nepředpokládá, že se z ní ještě někdy vrátí.

BB art, přeložili Ludmila a Tomáš Havlíkovi, 264 stran, 199 Kč

Karen Roseová:

Vidím tě

Nové knihy

V thrilleru Karen Rioseové má známá vyšetřovatelka Kristen Meyerová nebezpečného tajného ctitele. Zdá se, že ví o každém jejím kroku, každé myšlence. Posílá jí dopisy a vraždí zločince, které ona nedokáže zarazit. Mstitel však zná i její tajemství, které jí znemožňuje sblížit se s Abem Reganem, policistou, který ji chrání. Je jasné, že dřív nebo později se vzhledem k vrahově posedlosti odplatou stane cílem útoků i Kristen.

BB art, přeložila Ivana Nuhlíčková, 336 stran, 249 Kč

Helena Diesing:

Český komiks 1. poloviny 20. století

Nové knihy

Poutavá kniha Heleny Diesing, historičky umění, která se systematicky věnuje fenoménu pop kultury, představuje českou komiksovou scénu od první ,,bubliny“ do roku 1950. Nejde však o vědeckou práci. Znalost zájemců se v daném období dosud omezovala především na povědomí o Foglarových Rychlých šípech či Sekorově Ferdu Mravencovi. Titul však dokazuje, že svět českého komiksu byl zaplněn dlouhou řadou rázovitých postav, ať už známýchči zcela zapomenutých autorů. Namátkou lze jmenovat například dosud neobjevený Velkofilm o králíčkovi Josefa Lady nebo gentlemanského fešáka Dandyho od mezinárodně uznávaného karikaturisty Berta, který se do Prahy dočasně uchýlil před nacistickým režimem.

Verzone, 360 stran, 1249,- Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám