Hlavní obsah

Nová kniha S. J. Watsona o tom, že bez paměti člověk jen přežívá

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Christine Lucasová, hrdinka prózy britského autora S. J. Watsona Dřív než půjdu spát, trpí zvláštním druhem amnézie. Od autonehody, kdy ztratila paměť, se snaží každý den při pohledu do své tváře v zrcadle zjistit víc sama o sobě.

Foto: Archiv nakladatelství

S. J. Watson: Dřív než půjdu spát

Článek

Pomáhá jí v tom doktor Nash, který ji podporuje v psaní deníkových záznamů. Ty jí pomáhají skládat střípek po střípku „předcházející“ život. Jak vypadalo soužití s manželem Benem, který se jí snaží pomáhat ze všech sil? A kde je vůbec její syn Adam? A je vůbec matkou, manželkou, milenkou? To jsou otázky, které Christine trápí. Bez jejich zodpovězení se nemůže uzdravit, respektive vrátit do reality.

Uvědomuje si, že člověk bez paměti nežije, jen přežívá. Je troska, vnější plášť osobnosti bez ducha. Přitom jí mnohá prostředí, do nichž ji Ben uvádí, připomínají stále více včerejší zkušenosti. Jak však do nich zapadá Mike, milenec, o němž se zmiňují záblesky její vracející se paměti?

Téma lidské paměti

Watson, jehož román se dostal do sedmatřiceti zemí a filmové podoby se ujal sám režisér Ridley Scott, napsal strhující prózu. Téma paměti i hledání vlastní identity je přitom jedním ze základních témat lidské existence.

Čtenář se tak dostává do prostředí řešícího naprosto aktuální problémy dnešního člověka. Postupné odhalování minulosti, která formovala Christininu osobnost, činí z románu poutavé svědectví o tom, čeho všeho je člověk schopen.

Celkové hodnocení 85 %

S. J. Watson: Dřív než půjdu spát

Euromedia Group k. s. – Knižní klub, přeložila Šárka Kadlecová,

368 stran, 269 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám