Hlavní obsah

Americký kongres uloží do trezoru Forresta Gumpa i Bambiho

Novinky, Stanislav Dvořák

Americký kongres každý rok ukládá několik filmů a hudebních nahrávek zvláštního významu do své knihovny, kde mají být chráněny pro budoucí generace. Letošní výběr filmů byl zveřejněn ve středu.

Článek

Nejstarším přírůstkem do knihovny se stane The Kid (1921), první celovečerní počin Charlieho Chaplina. Letitá je také disneyovka Bambi (1942). Mezi relativně novějšími tituly najdeme třeba drama Ukaž, co umíš Ramóna Menendeze, Tváře Johna Cassavetese, Forresta Gumpa Roberta Zemeckise, Mlčení jehňátek Jonathana Demma, Normu Rae od Davida Shira a další.

Knihovna přijímá stovky nominací od veřejnosti a každý rok vybere 25 filmů, které mají být zachovány pro další generace, protože jsou "kulturně, historicky nebo esteticky významné".

“Filmy byly vybrány pro jejich dlouhodobý význam pro americkou kulturu," řekl knihovník James H. Billington. V registru je nyní už 575 snímků. Minulý rok tam přibyly filmy jako Horečka sobotní noci, Všichni prezidentovi muži, Připoutejte se, prosím! nebo horor Vymítač ďábla.

Reklama

Výběr článků

Načítám