Hlavní obsah

The Black Keys: kytary z garáže můžou znít současně

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dan Auerbach a Patrick Carney, neboli The Black Keys, si nakonec roku připravili desku El Camino, která donutila editory překopat již hotové žebříčky alb roku 2011.

Článek

Tentokrát vynechme výkřiky o desce roku a řekněme realisticky, že El Camino patří mezi prvních dvacet, což nemohlo nikoho překvapit, neboť Black Keys nikdy nevydávají hlouposti. Pokud ohlásí album, pak si zkušený editor v pomyslném žebříčku předem jednu příčku rezervuje.

Dva kamarádi z Ohia debutovali v roce 2002 (CD The Big Come Up) a nyní už mají v diskografii sedm desek. El Camino pokračuje v tom nejlepším, co naznačovala předešlá alba. Rozostřené vlny hlučných kytar kočíruje solidní písničkový základ. Syntezátory vystrkují růžky jen opatrně, kytary převládají a neokázalý zpěv byl prohnán přes efekty, které mu pomohly více zapadnout do drnčivého garážového stylu.

Zpěvák a kytarista Dan Auerbach připravil slušné riffy, neutopil se v kafemlejnkovitosti a užívá si reminiscence všeho možného, od Black Sabbath, přes ZZ Top, po Jacka Whitea. The Black Keys nezklamali a dodali zemitou, chytlavou desku, zvukově už současnou, pocitově se ovšem rochnící v rocku sedmdesátých let.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Výběr článků

Načítám