Hlavní obsah

Válečný film Angeliny Jolie je realistický, říkají obyvatelé Sarajeva

Novinky, Stanislav Dvořák

Americká herečka a nově i režisérka Angelina Jolie se nebojí píchnout do vosího hnízda. V Sarajevu nechala promítat svůj film Land of Blood and Honey, jehož tématem je válka a vztah mezi muslimskou ženou a Srbem.

Foto: Profimedia.cz

Angelina Jolie

Článek

Mnoho místních se podle BBC shodlo, že je film natočen realisticky a někteří nervově neunesli pohled na poměrně nedávnou válku. Publikum tvořili muslimové z Bosny i Srbové.

"Je to realistický film, dojemný a těžko se na to dívá, když jste tu byli během války," tvrdí divačka Sabira Sokolovičová. Další místní dodali, že je jim z toho až špatně a když vybuchují filmové granáty, připadají si, "jako by válka pokračovala".

Jeden ze sarajevských důchodců po promítání uvedl, že je to lekce pro budoucí generace a každý obyvatel Bosny by to měl vidět.

Film vzbudil v Sarajevu vášně dřív, než se vůbec začal točit. Ministerstvo kultury herečce odebralo povolení točit, protože k žádosti nebyl připojen scénář, což prý požaduje zákon. Navíc proti němu protestovala jedna ženská organizace sdružující oběti války.

Angelina Jolie vyzvala aktivistky, aby nesoudily film předtím, než ho uvidí, a zástupce produkční firmy Scout Film uvedl, že scénář pak na ministerstvo poslali.

Film obsahuje drastické scény poprav a znásilnění a někteří stále volají po jeho zákazu. Už nyní byl ale nominován na Zlatý glóbus. V Česku se do kin zatím nedostal.

Reklama

Výběr článků

Načítám