Hlavní obsah

Metallica vzdala evropské turné kvůli krizi eura

Právo, Jaroslav Špulák, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká skupina Metallica ukázala, že přemýšlí nejenom hudebně, ale i ekonomicky. Před pár dny totiž vzdala plány na původně zamýšlené velké evropské turné v roce 2012. Důvodem je obava, že by se jí kvůli krizi eura finančně nevyplatilo. Přiznal to manažerský tým.

Foto: Archiv, Právo

Metallica dnes jsou (zleva) Lars Ulrich (bicí), Kirk Hammett (kytara), Robert Trujillo (baskytara) a James Hetfield (zpěv, kytara).

Článek

„Nejsem ekonom, ale mám o finančních tocích a silách hlavních světových měn jasnou představu,“ prohlásil manažer Cliff Burnstein.

Zatím je jasné, že příští rok Metallica v Evropě vystoupí na několika velkých festivalech. Budou mezi nimi i Rock Am Ring v Německu nebo Download v Anglii. Na nich přehraje celé „Černé album“ z roku 1991, jednu z nejdůležitějších desek rockové historie.

V červnu 2012 odehraje i již ohlášený speciální koncert. Odbude se v opuštěném dánském vězení Statsfaengsel, a i tam kapela přehraje „Černé album“. Vězení bylo postaveno před 150 lety a své tresty si v něm odpykávali nejtěžší zločinci, mimo jiné dánští sérioví vrazi.

Koncem roku 2012 vydají novou desku

Nebude to první koncert Metalliky v tomto prostředí. V roce 2003 hrála ve státním vězení v San Quentinu v Kalifornii a vznikl tam tehdy videoklip k písničce Saint Anger.

James Hetfield, zpěvák a kytarista Metalliky, také vysvětlil trochu nazlobeným fanouškům, že nedávno vydané album Lulu, které nahráli s Lou Reedem a vyvolalo mezi příznivci vlnu nevole, není možné chápat jako řadovou desku.

„Je to něco úplně jiného,“ sdělil. „Je to prostě Lulu, není to Metallica ani Lou Reed. Je to projekt, který nám byl nabídnut a jehož jsme se chtěli zúčastnit. Někteří fanoušci si myslí, že je to nové album Metalliky. Tak to není. Je tam sice pár ostrých riffů a já tam trochu zpívám, primárně je to ale Lou a jeho slova. Pokud chcete slyšet opravdovou Metalliku, počkejte si na další album.“

Sanfranciská formace se v příštím roce bude zabývat přípravami na novou desku, jejíž vydání plánuje na konec roku 2012.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám