Hlavní obsah

Téměř dokonalá řemeslnice Kelly

Novinky, Stanislav Dvořák

Jako hezká učebnice popového řemesla zní deska Kelly od Kelly Price, americké zpěvačky s lahodně plným hlasem, jež byla několikrát nominována na Grammy.

Článek

Kelly Price pochází z Queensu (New York) a má za sebou pěknou řádku alb, jimž se dostalo pozornosti spíše v Americe než v Evropě. Profesionální kariéru zahájila v devadesátých letech jako vokalistka George Michaela a postupně se protloukala ve stínu dalších superhvězd jako Maria Carey, Whitney Houston, Aretha Franklin atd. Poměrně dlouho musela čekat na chvíli, kdy mohla vydat desku sama za sebe - debut se jmenoval Soul of a Woman (1998) a proslavil se díky hitu Friend of Mine.

Její soulový pěvecký projev a písňový rukopis je vytříbený, ne však unikátní, rozhodně ji nemůžete poznat po prvních taktech jako Lauryn Hill nebo Amy Winehouse. V tom asi vězí Kellyina hlavní nevýhoda - americká scéna je plná podobných zpěvaček, technicky skvělých a se slušným repertoárem, ale ne vizionářských.

Nové album však přináší dost kvalitního materiálu a svědčí o tom, že psaní vlastních věcí je pro soulovou zpěvačku tou nejlepší cestou. Kelly to dokáže, a tím se zásadně liší od mnoha kolegyň, které jsou spíše zpívajícími modelkami než skutečnými hudebnicemi.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Výběr článků

Načítám