Hlavní obsah

O smyslu a pomíjivosti života podle Paula Hardinga

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osudy románu Tuláci Paula Hardinga (1967) mají povahu amerického snu. Autor předtím vedl kurzy tvůrčího psaní na Harvardu a na univerzitě v Iowě, kterou absolvoval. V letech 1990 až 1997 bubnoval v kapele.

Foto: Archiv, Právo

Paul Harding dostal za román Tuláci Pulitzerovu cenu.

Článek

Tři roky s touto prvotinou obcházel nakladatele, až ji v roce 2009 vydal na univerzitě a rok nato za ni získal Pulitzerovu cenu.

Vzpomínky před smrtí

Je to nijak složitý příběh George Crosbyho, spořádaného otce rodiny a vášnivého hodináře, který se v posledních hodinách před smrtí v roce 1953 vrací k základním zážitkům, které ho provázely.

Harding nechá chvíli vyprávět jeho, pak jeho otce, kočovného podomního obchodníka Howarda, jehož epileptické záchvaty poznamenaly víc, než by si přál, ale i další postavy. Nechybí ani komentář vypravěče.

Crosby je přitom navenek obyčejný člověk. Uměl vykopat a vybetonovat základy domu. Uměl zasklít okna a nalakovat rámy. Neuměl ale házet míčem a neušel ani míli pěšky. Neměl rád pohyb, a když se v šedesáti odebral na odpočinek, dával si pokud možno pozor, aby se nezadýchal.

Za nejvyšší autoritu považoval rady Kennera Davenporta z knihy Rozumný orlojník z roku 1783, které dával svým nástupcům pečujícím o orlojové hodiny.

Právě střídání vypravěče docela obyčejných rodinných příběhů popisovaných až básnickým jazykem, který vystihuje i výtečný překlad Zuzany Mayerové, vytváří rytmus souznící s úvahami o smyslu života.

Smysl péče o blízké

Ten podle něho nespočívá ve velkých dobrodružstvích a kategorických rozhodnutí. Je spíš veden smyslem péče o blízké, ať je jakákoli doba.

Nechybí provokativní myšlenky, třeba ta, kterou o nejlepším obchodníkovi světa vyslovuje Howardův agent Cullen, ten mu dodával zboží a účtoval prodej. Podle něj byl zakladatelem moderního obchodu sám Ježíš. V Jeruzalémě byl neoblíbenějším hostem u večeře.

Vybral si dvanáct učedníků a stmelil je do organizace, která dobyla svět! Není divu, že se Howard nemůže zařadit do běžné společnosti, z níž ho vyhání i jeho nemoc.

Je kouzlem literatury, že poutavě vyprávěné prosté příběhy dokážou o člověku vypovědět víc než mnohomluvné konstrukce.

Celkové hodnocení: 95%

Paul Harding: Tuláci

Euromedia Group, k. s. – Odeon,

přeložila Zuzana Mayerová,

168 stran, 229 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Laskavý svět vypravěče Svěráka

Po mimořádném úspěchu Povídek dramatika, scenáristy, herce a nyní i prozaika Zdeňka Svěráka, kterých se prodalo sto tisíc výtisků, se autor nechal přemluvit...

Některé pražské sochy si začaly číst

Kampaň Praha město literatury vstoupila do nové fáze. Organizátoři z agentury Loosers umístili obří výtisky před různé pražské sochy. Chtějí tak přilákat...

Craig Russell: Budoucnost patří krimi románům

Britskému autorovi detektivek Craigu Russellovi u nás vyšly už tři knihy. "Bohužel jsme svědky skupinových zločinů, jejichž oběťmi se stávají už i malé děti....

Výběr článků

Načítám